Baba

Babakocsi: a keréktől a tetőig

A babakocsi vásárlás - tekintve a hatalmas kínálatát - nem egyszerű dolog. Főleg, ha azzal a kihívással is meg kell küzdenünk, hogy számos elképzelésünket kell "összefésülni" az anyagi lehetőségeinkkel és racionális döntéseinkkel.
2015. Január 30.

A babakocsi hirdetéseket és kismama fórumokat böngészve elképesztően részletes leírásokat találhatunk. Az anyuka, az apuka és a baba számára is olyan kényelmi funkciókat kínálnak ma már a gyártók, ami már a válogatás és választás idejét is komoly (de sokszor élvezhető) kihívássá teszi.

Kicsit körbenéztünk, milyen funkciókkal találkozhatnak és melyekből válogathatnak a babaváró családok kocsikeresés közben.

Van, aki már a babakocsi színét is előnyként írja le – egy semleges színnel például nem tudunk mellényúlni akkor sem, ha nem tudjuk, milyen lesz a baba neme. Fontos szempont a babakocsi súlya is, főleg ha a kismama egyedül közlekedik, tömegközlekedik. A használt babakocsiról szóló hirdetésekben sokszor felbukkan hozzáadott értékként az is, hogy „első tulajdonostól” vagy éppen az, hogy kutya- és füstmentes lakás tulajdonosai használták eddig. S amennyiben nem első gyereknek vesszük, a testvérfellépő jól jöhet.

De kezdjük az elejéről: a klasszikus babakocsi mellett választhatunk iker babakocsit, testvér babakocsit (különböző korú kicsiknek), sport babakocsit, vagy éppen kifejezetten újszülött babakocsit. Aszerint is mérlegelhetünk, a kocsi huzata milyen anyagból van, az ismert pamut és poliészter mellett találunk ma már antiallergént, PVC mentes textilt vagy éppen textilbőrt. A huzatnál az is szempont lehet, hogy levehető legyen és a tisztítás módja szerint is szűrhetjük a gyártók ajánlatait. Vannak mosógépben, 30 vagy 40 fokon mosható anyagok, de van, amelyik csak nedves ruhával tisztítható darab. A babakocsi vázának anyagára is érdemes figyelni a döntéskor, választhatunk acél, alumínium vagy műanyag vázzal ellátott kocsit – ilyenkor nyilván a strapabírást és a súlyt is mérlegelni kell. A kerekek száma is változhat, ma már 3, 4 vagy éppen 6 kerekű kocsit is találunk a kínálatban.

A fentieken túl a családok számára fontos szempont lehet még, hogy a babakocsit össze lehet-e csukni lap alakúra – ez utazások vagy éppen a tárolás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont és a gyártók is nagy számban kínálnak ma már ilyen modelleket. Ha már az utazásnál és a közlekedésnél tartunk: a legtöbb babakocsi kupolás tetőkialakítása védi a kicsiket az időjárástól, akár nagyon meleg, akár nagyon hideg, eső vagy éppen szél van.

A babakocsik között szemezgetve (ha újat szeretnénk vásárolni), érdemes az akciós modelleket is nézegetni vagy éppen a kifutó szériákat, hiszen ezek között is találhatunk olyanokat, amelyek kedvünkre (és a baba kedvére) való lehet. Persze az is lehet, hogy olyan új, a legfrissebb darabokon látható funkcióra vágyunk, amely még újdonság a piacon. A boltok és gyártók ma már olyan széles palettáját kínálják a babakocsiknak, hogy biztosan megtaláljuk a kedvünkre valót.

A cikk folytatásában a babakocsik kiegészítőiről, egyéb fontos funkcióiról lesz, hogy segíthessünk végiggondolni, mi alapján is érdemes választani.