Gyerek

Megfázás: 5 trükk, amit eddig nem ismertél

A megfázás olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá, hiszen mindenkinek van egy jó trükkje, bevált praktikája, amire esküszik, hogy kihoz a legkellemetlenebb tünetekből is.
2016. Február 09.

Most olyan természetes házi praktikákat szedtem össze, amelyek talán kevésbé ismertek, talán ódivatúnak is tűnnek. Hatékonyságuk azonban kétségtelen.5 trükk, amit eddig nem ismertél.

1. Készítsd el saját légzéskönnyítő kenőcsödet!

Ha a megfázás miatt egyre nehezebben veszed a levegőt, és az éjszakáid sem pihentetőek, fordulj bátran a légzéskönnyítő illóolajok természetes segítségéhez.

Fél csészényi kókuszolajat langyosíts meg, és öntsd egy légmentesen záródó üvegbe!Csepegtess hozzá 15 csepp 100%-os borsmenta (vagy fodormenta) illóolajat, és keverd folyamatosan! Várd meg, míg teljesen kihűlt, és gondosan zárd le!

Ha belekeveredtél a náthába, csak tégy egy csöppet az orrod alá, éjszakára pedig bekenheted vele finoman a mellkasod. Tartsd száraz, hűvös helyen! Vigyázz, hogy ne érje napfény!

Fontos tudnod, hogy gyerekek számára 6 éves korig nem javasolt a menta, borsmenta, eukaliptusz illóolajok használata, mert légzési nehézségeket okozhat számukra.

2. Melegítsd fel magad nagyanyáink módszerével!

Bár ósdi dolognak tűnhet, de a melegvizes palack hatékony segítséget nyújthat neked is a megfázáskor. Mellkasodra helyezve segít ugyanis a letapadt váladék feloldásában, és enyhíti a megfázás során tapasztalható izom- és ízületi fájdalmakat is.

A melegvizes palack rossz közérzeteden, a megfázással járó levertségen is javíthat. Felnőtt felügyeletével gyermekek esetében is ki lehet próbálni.

Mire lesz szükséged?Egy melegvizes palackra (gyógyszertárban, drogériában vagy gyógyászati szaküzletben vásárolhatod meg) és egy törölközőre vagy puha textilanyagra.

Töltsd meg a palackot félig meleg vízzel! Vigyázz: ne tölts bele forrásban lévő vizet, mert égési sérüléseket okozhat! Csak annyira legyen meleg, ami számodra még kellemes. Nyomkodd ki belőle a felesleges levegőt, majd töltsd fel kb. háromnegyedéig! Csavard rá erősen a tetejét! Fontos, hogy kényelmesen tudd használni, ne legyen merev a beletöltött víztől. Tégy egy törölközőt arra testrészedre, ahol használni szeretnéd, és így fektesd rá a palackot. Ráhelyezheted a mellkasodra, a hátadra vagy akár a tarkódra is.

Lazíts, élvezd, ahogy a meleg átjár!

3. Gargalizálj sóval!

Torokfájás esetén egy egyszerű sós gargalizálás is segíthet. Egy csészényi langyos vízben oldj fel fél-egy teáskanálnyi sót, és keverd oldódásig! Gargalizálj a sós vízzel naponta négyszer! A gargalizálás segíthet a torokduzzanat csökkentésében és a baktériumok elpusztításában.

Fontos azonban, hogy véletlenül se nyeld le a sós folyadékot! Gyerek esetében tehát csak akkor alkalmazd, ha jól tud gargalizálni, és lenyelés nélkül végig tudja csinálni a procedúrát!

4. Gyárts kaptárlevegő konzervet!

A méhkaptárban található levegőt régóta használják betegségek gyógyítására, és tapasztalataim szerint megfázáskor is hasznos segítség lehet.

Ha kaptárlevegő konzervet készítesz tulajdonképp olyan egészséges, gyógyító közeget teremtesz, amely a kaptárban is megtalálható. A módszer dr. Körmendy-Rácz Jánostól származik.

Kb. 80 fokos vizet önts hideg lábosba (így kb. 50 fokos lesz), majd keverj hozzá 1 evőkanál mézet és 40-60 csepp propoliszt! Hajolj fölé, teríts magadra egy nagy törölközőt, és így inhalálj 10-15 percet. Ha végeztél, húzz a fejedre egy vékony textilsapkát, és 2-3 óráig maradj a lakásban!

Nálunk nagyon jól bevált, amikor köhögés kínozta a fiamat, de jól használható egyéb légúti megbetegedések, fejfájás, fájdalomcsillapításra is.

Kisgyermekek esetében felnőtt felügyelettel alkalmazható módszer, de csak akkor próbálkozzatok vele, ha a gyerkőc nyugodtan végig tudja ülni az inhaláláshoz szükséges időt.

5. Keserűsót a fürdővízbe!

A keserűsó – melyet drogériákban és patikában is be tudsz szerezni- kiváló adalék lehet egy jó kis esti relaxáló, megfázás-és náthaűző fürdőhöz. A kádat engedd tele vízzel, és szórj bele 200-400 g keserűsót!

Ez a fürdővíz méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású, idegnyugtatót, izomlazító, és a megfázás tüneteit is csökkentheti. Legalább 20-25 percig áztasd magad, és a fürdőt követően rögtön bújj ágyba! Másnapra, mintha kicseréltek volna.

Gyerekek esetében az ilyen jellegű fürdők használata 6 éves korig nem javasolt!

Kapcsolódó cikkeink megfázás témában:

  • Így harcolj az illóolajokkal a nátha ellen
  • Gyógyítsd a gyermeked vöröshagymával!
  • Aromaterápia kicsiknek és piciknek
  • Így gyógyíts mézzel!