Terhesség

Hasznos tippek vegetáriánus kismamáknak

Világszerte terjed a vegetáriánus életmód. Rengeteg érv szól mellette, talán ugyanannyi ellene. Nálunk még sok orvos óva int tőle, főleg, ha kismamáról vagy kisgyerekről van szó.
2007. Szeptember 06.

A húsmentes étrend hatása az egész szervezetet érinti. Általában elmondhatjuk, hogy erősíti az immunrendszer működését, és csökkenti a daganatok és más, civilizációnkkal, életmódunkkal összefüggő betegségek, például az elhízás kockázatát.

A vegetáriánus étrend ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, magas rosttartalma megóv a székrekedéstől. A növényi fehérjéket könnyebb és gyorsabb megemészteni, mint a húsokat, kevesebb káros melléktermék keletkezik, így összességében is kisebb megterhelést jelentenek a szervezetünknek. A teljes értékű gabonák, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, a zsíranyagcserét és a vérnyomást, ezért kismamák számára különösen jó hatásúak.

A legnépszerűbb irányzatok

A vegetáriánus kifejezés többféle táplálkozási formát takarhat. Aki a növényi étrend mellett tejet, tejtermékeket és tojást is fogyaszt, lakto-ovo vegetáriánus. Ha tojást sem eszik, csak növényeket és tejtermékeket, akkor lakto-vegetáriánus. A kizárólag növényi koszton élők a vegánok.

Milyen veszélyeket rejt magában a húsmentes étkezés?

Fehérjehiány: a fehérjék egyes építőköveit (az esszenciális aminosavakat) az emberi szervezet nem tudja előállítani. Ha hiányoznak ételeinkből, fehérjehiány alakulhat ki. Az állati fehérjék teljes értékűek, vagyis minden megvan bennük, amire szükségünk van. A növények a szója kivételével nem tartalmazzák a fehérjék összes építőkövét.

Tejtermék-, tojás- és szójafogyasztással elkerülhető a fehérjehiány. Ha ez nem rendszeres, fehérjekomplettálással juthatunk teljes értékű fehérjékhez. Ez azt jelenti, hogy a gabonaféléket, hüvelyeseket, zöldségféléket és olajos magvakat kell fogyasztani megfelelő arányban – így minden aminosavhoz hozzájutunk. (Lásd napi étrendmintánkat!)

Vashiány: hatékonyabb a vasfelszívódás az állati eredetű táplálékokból. Emellett a növényi alapanyagokban bőségesen jelen lévő fitátok, oxálsavak és rostok is rontják a vas felszívódását. Ennek kivédésére vegetáriánusoknak a magas vastartalmú növények (mák, dió, zabpehely, aszalt gyümölcsök) fogyasztását ajánlják. Jó tudni, hogy a C-vitamin szinte kétszeresére növeli a vas felszívódását.

Kalciumhiány: egyes növényi anyagok csökkentik a kalciumfelszívódást. Ezért a csak növényi étrenden élőknek kalciumban dús alapanyagokat érdemes fölhasználniuk. Ilyenek a sötétzöld zöldségek (sóska, spenót, petrezselyem), a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak (kiemelkedő a szezámmag), az aszalt gyümölcsök.

B12-vitamin-hiány (kobalaminhiány): kétséges, hogy elegendő B12-vitaminhoz jut-e a szervezet, ha csak növényeket fogyasztunk, ugyanis ez az anyag kizárólag állati eredetű ételekben található meg. Hiánya vészes vérszegénységhez és visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodáshoz vezet. Ez az anyát, a magzatot, a vegán anya által szoptatott és a vegán táplálkozású babát egyaránt veszélyezteti! Sajnos az utóbbi években nem egy vegán csecsemő és kisgyerek került kórházba emiatt, s akadt köztük, akin nem lehetett segíteni.

Szenteljünk fokozott figyelmet a vérkép ellenőrzésének! A kobalamin tisztán növényi alapanyagokból természetes úton nem pótolható, bár egyes források szerint a pékélesztő, a spirulina alga tartalmaz bizonyos mennyiséget. Az a legjobb megoldás, ha a B12-vitamint gyógyszertári készítményekkel pótoljuk. Felmerül a kérdés, hogy vajon a vegán népcsoportok miért nem szenvednek kobalaminhiányban. A válasz talán meglepő: ott nem fordítanak ilyen nagy figyelmet a higiéniára, ezért a különböző mikroorganizmusokkal szennyezett élelmiszerekből jutnak hozzá ehhez a fontos vitaminhoz.

Teljes értékű étrendminta

Reggeli: teljes kiőrlésű gabonákból készült müzli mogyoróvajjal, szójatejjel (a müzlit forrázzuk le, így jobban emészthető)

Tízórai: Tetszés szerinti gyümölcs.

Ebéd: zöldbabfőzelék napraforgótejföllel, egy-két szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel. Igény szerint gabonafasírt készíthető hozzá.

Uzsonna: növényi tej, gyümölcslé, gyümölcs tetszés szerint.

Vacsora: szója- és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készített lángos napraforgó-, kesudió- vagy kölestejföllel. (Az alapanyagokat bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltok biopultjain vagy biopiacon találhatjuk meg.)

Kismamák növényi koszton

Várandósan különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy szervezetünk semmiből ne szenvedjen hiányt. Változatos, sokféle alapanyagot felhasználó lakto-ovo vegetáriánus étrend esetében semmi sem veszélyezteti a kismama egészségét, ha a tejtermék és a tojás megfelelő arányban jelenik meg az étlapon. A vegán kismamák táplálkozása komolyabb figyelmet igényel.

A fehérjehiány elkerülése érdekében nagyobb mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket, ezek puffasztó hatása pedig kellemetlen lehet a babavárás idején. Különös figyelmet kell fordítani a vas- és a B12-vitamin-ellátottságra, ezért szükség van a vérkép vizsgálatára. Ám jó, ha a mért értékeket olyan szakember elemzi, aki ismeri a vegetáriánus szervezet működését, ugyanis bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a növényi étrenden élők alapszükséglete alacsonyabb, mint a húsfogyasztóké. Ennek az az oka, hogy maga az állati fehérje lebontása emészti fel vitamin- és ásványianyag-készleteink egy részét.

Babaétrend hús nélkül

A nemzetközi táplálkozástudományi ajánlások szerint a csecsemők és kisgyerekek vegetáriánus koszton is felnőhetnek egészségesen. Természetesen csak akkor, ha náluk is elkerüljük az említett buktatókat. Mivel a gyerekek emésztőrendszere éretlen, gyomruk befogadóképessége kisebb, könnyen emészthető, nagyobb tápértékű ételeket kell biztosítanunk számukra, ez pedig vegetáriánus étrend mellett nem mindig egyszerű.

A megfelelő energia biztosításában segít a növényi olajak használata, az őrölt gabonafélékkel dúsított ételek és az avokádó bevezetése. Amíg az anyatej jelentős helyet foglal el a baba táplálékai közt (és az anya sem szenved vitaminhiányban), addig biztos, hogy elég fehérjéhez, vashoz, vitaminhoz jut a kicsi.

Tisztán vegán étrend mellett fokozott figyelmet kell fordítani a fehérjekomplettálásra, illetve szükség esetén a fehérje pótlására speciális tápszerrel, ha a baba már nem szopik. Vegán gyerekeknél korábban kell bevezetni a hüvelyeseket, mivel ezek szolgáltatják a növényi koszton élők számára a megfelelő fehérjebevitelt. A nem csonthéjas olajos magvak (napraforgó, szezám, tök és len) is nagy szerepet kapnak a vegán babák étrendjében – természetesen sajtolt, darált formában.

Akiknek bevált

Juhászné Matus Johanna tizenkét éve vegetáriánus. Nagyfia, Gergő (négyéves) is túlnyomórészt növényi koszton él, a kis Ákos (hat hónapos) most kezd kóstolgatni az anyatej mellett mást is.

– A mindennapi életben a vegán elveket követjük, de kellő óvatossággal. Gergő néha kap savanyított tejtermékeket és tojássárgáját, rendszeresen szed multivitamin-készítményt. Én magam az esetek kilencvenkilenc százalékában növényi alapanyagokat használok, a várandósság alatt sem volt másképp.

Az orvosomnak szerencsére nem volt kifogása ellene, azt mondta: bárcsak mindenkinek ilyen lenne a vérképe. Rutinszerű vaspótlást kaptam, de ez nálunk mindenkinek “jár”. Ákos baba négy kilóval született, tökéletesen egészséges, jól fejlődik. Gergő néha megkérdezi, hogy mi miért nem eszünk húst, tejet, mint a nagyiék. Akkor azt mondom: legyengíti a “katonáinkat”, akik vigyáznak ránk.

Meséltem neki az immunrendszerről, nagyon tetszett neki, hogy hadsereghez hasonlítottam. Ezzel a magyarázattal egyelőre elégedett. Azt még nem tudjuk, mit fog szólni ahhoz, hogy az oviban minden gyerek mást eszik, mint ő.

Cikkünk megírásában sokat segített Reisinger Orsolya Mérlegen a vegetarianizmus – útmutató kismamáknak és kisgyermekes családoknak című könyve (Oltalom Kiadó).

Húsmentes étrend

Ha nem akarunk húst fogyasztani, különösen ügyelnünk kell a megfelelő táplálék-összetételre. A várandósság és a szoptatás idején semmiképp sem mondhatunk le a többi állati fehérjéről, a tejtermékekről, a tojásról. Hetente egyszer halat is érdemes fogyasztani.

Fehérjéből rendszerint túl sok is kerül az asztalra. A mennyiségnél fontosabb a minőség. A barnarizs könnyen emészthető, a benne lévő fehérje jól felszívódik. Társítsuk lencsével, borsóval, babbal, olajos magvakkal, szójatermékekkel. Mindezek cinket is tartalmaznak, ami szintén fontos a magzat fejlődéséhez.

A megfelelő vasbevitel érdekében egy adag húst több adag zöldfélével pótolhatunk. Különösen a harsogó zöld levelű kelkáposzta, a spenót, a szója, a csicseriborsó, a szezámmag, az aszalt sárgabarack, a füge, a teljes kiőrlésű gabonatermékek tartalmaznak sok vasat. Fogyasszuk ezeket C-vitaminban gazdag itallal (narancslé, citromos limonádé), és gondoljunk arra is, hogy a kávé, a tea és a tej gátolja a vasfelszívódást.

Minden étkezés alapeleme a müzli, a teljes kiőrlésű gabonatermék, a rizs és tésztaféle, a burgonya legyen. Rendszeresen kerüljön az asztalra teljes értékű fehérje (olajos magvak, dió, mogyoró, hüvelyesek, tejtermékek). Nyers zöldségféle és gyümölcs mindennap szükséges. Rövid ideig, kíméletesen főzzük a főzelékfélét, hogy a benne rejlő tápanyagok ne vesszenek el.

Csak friss zöldfélét vásároljunk, és gyorsan fogyasszuk el, mert tárolás közben sokat veszít vitamintartalmából. Gyógynövényekből készült teával, gyümölcsteával, szénsavmentes ásványvízzel csillapítsuk szomjunkat. Három kiadós étkezés helyett öt-hat kisebbet iktassunk be.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Vega gyerekek
  • Halat a tányérba!
  • Változatos legyen az étrend
  • Rákkeltő húsok: a legfontosabb kérdések és válaszok
  • Forrás: Kismama magazin