Terhesség

Vizelettartási gondok a terhesség alatt

Várandóssága alatt sok nő tapasztal bizonyos mértékű inkontinenciát, ami akaratlan vizeletszivárgást jelent. Nem kell megijedni, hiszen ez teljesen természetes jelenség, a velejáró kellemetlen tüneteken pedig lehet enyhíteni.
2016. Július 07.
Vizelettartási gondok a terhesség alatt

“A hatodik hónapban jártam, amikor egy baráti találkozó alkalmával tüsszentenem kellett. Ott akkor úgy éreztem elsüllyedek szégyenemben. Nem tudtam tartani a vizeletem és éreztem a nem túl kellemes átázást. Utána több alkalommal is előfordult ez. Hiába voltam tisztában azzal, hogy az inkontinencia mit jelent, minden vizeletszivárgásnál megijedtem. Arra gondoltam, biztosan a magzatvíz folyt el, vagy a babával van valami baj”- meséli Kinga.

A harminckét éves kismama, Kinga történetéhez hasonló eset a nők körülbelül negyven százalékánál előfordult már a babavárás alatt. Egyes nőknél a terhesség alatti vizeletcsepegés gyengébb tünetekkel jár és csak ritkán fordul elő. Vannak viszont olyanok, akiknél gyakoribb és súlyosabb a probléma. A terhesség alatt megváltozik a női test működése, hormonális és fizikai változások érik. A hölgyek nagyobb része nem rendelkezik hólyag problémával, egészen addig, míg el nem éri a 40-es éveiket. Ez alól a várandósság időszaka kivételt jelent, ugyanis akár húszas éveiben járó kismama is tapasztalhatja a vizeletcsepegést. Egy tanulmány szerint az életkor és a testtömegindex a kockázatot fokozó tényezője a terhességi inkontinenciának.

Mi az oka a szivárgásnak?

A terhesség alatt az SI , vagyis a stressz inkontinencia jellemző, amit tulajdonképpen a hólyagra nehezedő nyomás okoz. A hólyag záró izom nem működik elég jól ahhoz, hogy megtartsa a vizeletet. Ahogy növekszik a méh, az is nyomást gyakorol a húgyhólyagra. A hormonális folyamatok miatt a medencefenék izmai megnyúlnak, a húgyhólyagot záró izmok meggyengülnek. A hólyag záró és medencefenék izom túlterhelt , ezért nem tudja tartani és “elengedi” a vizeletet. Tüsszentés, köhögés, vagy egy hirtelen mozdulat még nagyobb nyomást gyakorolhat rá, ilyenkor érezheti még jobban a leendő édesanya, hogy bizony átázott a fehérneműje. Több esetben jellemző, hogy a panasz a szüléssel nem szűnik meg, továbbra is fennáll.

Hogyan kezelhetjük a problémát?

  • Mindenképpen az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsuk magunkban: emiatt nem kell szégyenkeznünk! Mondjuk el orvosunknak, milyen gondunk van! Ez azért is nagyon fontos, mert akár hólyaggyulladás is állhat a háttérben, s az esetleges betegségeket jobb kizárni.
  • Vegyük komolyan a problémát, mert akár húgyúti fertőzéseket is okozhat, amit érthető módon jobb elkerülni, pláne a terhesség alatt.
  • Hasznos lehet otthon vizelési naplót vezetni a folyadékbevitel mennyiségéről, a tényleges vizelet ürítés és szivárgás idejéről. Ez egyrészt segíthet a vizsgálatot végző szakorvosnak a megfelelő kezelés megtalálásában, illetve időzítő vizelési módszert is lehet alkalmazni.
  • Abban az esetben, ha súlyos a probléma és egyéb módszerrel nem enyhülnek a panaszok, akkor a szakorvos gyógyszeres kezelést javasolhat. Az inkontinenciában szenvedőnek több terápiás módszer is segíthet, de a baba érdekében a terhesség alatt törekedni kell a természetes megoldásokra.

Mi az, amit mi magunk megtehetünk?

  • Hasznos megoldás speciális inkontinencia betét használata, ami célzottan a vizelettartási problémával küzdő hölgyeknek készült. Száraz, friss érzést biztosít és szagsemlegesítő hatása is van.
  • Talán az egyik legjobb megoldás a gátizom torna gyakorlatainak elsajátítása és rendszeres végzése, ezzel ugyanis erősítjük a meggyengült medencefenék izmait.
  • Próbáljuk elkerülni a hízást, mivel minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb a hólyagra nehezedő nyomás.
  • Inkább többször igyunk keveset! Mivel egy kismamának sok folyadékra van szüksége, nem szabad csak azért csökkenteni a folyadék bevitelt, hogy elkerüljük az esetleges “baleseteket”. A napi szükséges néhány liter folyadék mennyiséget ne csökkentsük.
  • Mellőzzük a kávét és koffeintartalmú teát!
  • Érdemes csökkenteni a hólyagot irritáló ételek és italok fogyasztását. Ilyenek például a fűszeres ételek és szénsavas italok.
  • Gyakrabban járjunk vécére, nem ajánlott megvárni, amíg teljesen megtelik a hólyag.
  • Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti vizelettartás témában:
  • Nyolc zavarba ejtő terhességi probléma
  • A terhesség alatt végzett sport pozitív hatásai
  • Mik azok a Kegel-gyakorlatok?