Terhesség

Viselkedészavarokat okoz a szúnyogirtó?

A piretroid rovarirtókról korábban úgy tartották, hogy veszélytelenek, de most azt derült ki, hogy mégsem annyira ártatlan szerek.
2017. Június 27.

A divany.hu írta meg, hogy a piretroid permetszerek a magzatok, kisgyerekek esetében később viselkedészavarokhoz vezet. A szúnyogirtásnál is ilyet használnak.

A piretroid permetszerek széles körben használt növényvédőszerek, ezeket a vegyszereket szórják a repülőgépekből az országos szúnyoggyérítési program során. Természetesen nem akkora adagban, hogy emberekben is kárt tegyen, de ezek a szerek növelik az ADHD és a hererák kockázatát.

Egy friss kutatás szerint akik magzati vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a vegyszerekkel, később nagyobb eséllyel lesznek viselkedészavarosak.

A követéses vizsgálatban összesen 3421 francia terhes nő vett részt. A kutatók összefüggést találtak a terhesség alatti vizelet piretroidszármazék-tartalma és az úgynevezett. internalizáló viselkedészavar, valamint a piretroidtartalom és az externalizáló viselkedészavar között is.

Az is eléggé aggasztó, hogy a vizeletben mért magas piretroidtartalom rosszabb társas készségekkel párosult. A tanulmányban a kutatók számos más tényezőt is figyelembevettek, amelyek befolyásolhatja a gyerekek viselkedését (pl. étkezés, otthoni környezet, stb.).

Szakemberek szerint az is probléma, hogy a piretroid típusú vegyszereket széles körben alkalmazzák pont azért, mert eddig veszélytelennek gondolták. Mezőgazdasági felhasználásuk során bekerülhetnek a vegyszer maradványok a gyümölcsökbe, zöldségekbe, de az otthon használatos bolhairtókban, rovarirtókban is találkozhatunk velük. Túlzott használatával növeli a viselkedészavarok kockázatát.

Ezért ritkán és kis mennyiségben használjuk, főleg ha terhesek vagyunk vagy kisgyerek is van a lakásban. A művelet után szellőztessünk ki alaposan.

Kapcsolódó cikkeink:

Csökken a gyerekek IQ-ja a növényvédőszerek miatt

Veszélyesek a növényvédők a magzatokra?

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu