Terhesség

Veszélyeztetett terhesség és táppénz

Ha a veszélyeztetett terhességed miatt nem tudsz dolgozni, táppénzre lehetsz jogosult. Utánajártunk, milyen feltételekkel, mennyi ideig és mekkora összeggel számolhatsz.
2017. Február 17.

Veszélyeztetett terhesség és táppénz

Vannak, akik a pozitív teszttel a kezükben már azt tervezgetik, mikor hagyják abba a munkát, hogy csak a babavárásra figyelhessenek. Mások akár az utolsó pillanatig is dolgoznának a szülés előtt, azonban az ő terveiket is felülírhatja, ha az orvos szerint a terhesség veszélyeztetett. Akármelyik csoportba tartozol, jó tudnod, milyen juttatásra számíthatsz, amikor a kisbabád “szabadságra” küld.

Mikor veszélyeztetett a terhesség?

A veszélyeztetett terhesség (magas rizikójú várandósság) nem feltétlenül jelenti azt, hogy neked vagy a babának súlyos baja, betegsége van. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek miatt a doktor magas rizikójúnak minősíti a várandósságot. Ilyen például a korod (18 év alatti vagy 40 év feletti); az ikerterhesség; a méhen korábban végzett műtét (pl. császármetszés); több korábbi vetélés, abortusz; ha túlsúlyos (a testtömegindex 30 feletti) vagy túl sovány (a testtömegindex 18 alatti) vagy; ha már a terhesség előtt is valamilyen betegséggel (pl. cukorbetegséggel, magas vérnyomással stb.) kezeltek. A korábbi koraszülés, az előző baba nagy (4500 gramm feletti) súlya, a magzat rendellenes fekvése és még számtalan más állapot is ide sorolható.

A magas rizikójú várandósság nem mindig egyenlő azzal, hogy nem dolgozhatsz. Az sem mindegy, hogy mivel foglalkozol: ha nehéz fizikai munkát végzel, sokat kell állnod, vagy veszélyes anyagokkal dolgozol, jobb, ha hamarabb visszavonulsz.

Minden veszélyeztetett terhesnek jár a táppénz?

Nem mindenki jogosult táppénzre, aki veszélyeztetett terhes. Az ellátást csak az kaphatja, aki biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (valamilyen munkaviszonyban dolgozik), egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, és az orvos igazolja, hogy keresőképtelen, vagyis nem tud dolgozni. Fontos, hogy nem vehető igénybe párhuzamosan a csecsemőgondozási díjjal (CSED-del), ami leghamarabb a szülés előtti 4. héttől jár, a korábbi hónapokra lehet táppénzt igényelni.

Mennyi ideig jár a táppénz a veszélyeztetett terhes kismamáknak?

A veszélyeztetett várandós betegszabadságra nem mehet, így rögtön táppénzt kaphat attól a naptól, amikortól az orvos keresőképtelennek nyilvánítja. Az ellátást a keresőképtelenség idejére, de legfeljebb egy évig folyósítják. Az időtartamot befolyásolja, hogy mennyi ideig voltál biztosított (ha kevesebb, mint egy évig, akkor ennyivel rövidebb ideig jár a táppénz), és hogy a megelőző évben voltál-e táppénzen (“táppénzelőzmény” – az adott évben annyival kevesebb napig jár a juttatás, amennyi ideig az előző évben igénybe vetted).

Mennyi táppénzre számíthat a veszélyeztetett terhes kismama?

Ha legalább 730 napig (két évig) biztosított voltál, a táppénz a napi átlagkereseted 60%-a. Ha a biztosítási időd 730 napnál kevesebb, akkor a napi átlagod 50%-át kaphatod. A biztosítási időtől függetlenül 50%-kal számolj akkor is, ha kórházban ápolnak. A táppénz minden napra jár, tehát szabad-, pihenő- és munkaszüneti napra is.

Az ellátásnak van maximuma, vagyis ha magas volt a fizetésed, akkor a fentinél kevesebb pénzre számíthatsz. A táppénz napi összege a minimálbér (ez 2020-ban bruttó 161.000 forint) kétszeresének 30-ad része, azaz legfeljebb 10.733 forint lehet.

A napi kereset kiszámolásánál figyelembe vehető munkabér meghatározása egy kicsit bonyolult. Ha a biztosítási időd folyamatos volt, a jogosultság első napjától kell visszaszámolnod három hónapot, majd innen még 180 napot: ezen 180 napi jövedelem lesz a táppénz alapja. Ha erre az időszakra nincs összesen 180 naptári napi jövedelmed, de 120 napi van, akkor abból fogják számítani a díjat – de csak ha a táppénz előtt legalább 180 napig biztosított voltál.

Ha nincs 120 napi jövedelmed se, de közvetlenül a jogosultság előtt 180 napig biztosított voltál, akkor a (minimum 30 napi) tényleges, vagy szerződés szerinti jövedelemmel számolnak. Ha a fentiek egyike sem érvényes rád, akkor a minimálbért veszik alapul, kivéve, ha a tényleges kereseted ennél kevesebb.

Ha a táppénz idején több jogviszonyod van, vagyis például két munkahelyen dolgozol, vagy egyéni vállalkozásod mellett vállalsz munkát, akkor a táppénzt jogviszonyonként kell megállapítani.

Hol intézheted a táppénzt?

A juttatást a munkáltatódnál igényelheted. Ha egyéni vállalkozó, őstermelő vagy önfoglalkoztató vagy, akkor az illetékes járási hivatalhoz fordulj. Az ügyintézéshez le kell adnod az orvos vagy a kórház igazolását a keresőképtelenségről.

A táppénzt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra kérheted.

További információk a táppénzről itt.

Kapcsolódó cikkeink: