Terhesség

Úti patika kismamáknak

Itt a jó idő, hamarosan a nyár is beköszönt, tervezhetjük-szervezhetjük az üdülést, kirándulásokat!
2017. Május 10.

Akár pocakosan is útra kelhetünk. Mi kerüljön a kismama táskájába, ami segíthet a gyógyulásban vagy az egészség megőrzésében?

Várandósan sem kell lemondani az utazás, nyaralás nyújtotta örömökről, kikapcsolódásról! Ha rendben zajlik a terhességünk, és orvosunk nem tiltja, bátran keljünk útra a szülés előtti hetekig! Amennyiben első gyermekünket várjuk, sokáig ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy kettesben pihenjünk, kiránduljunk. A legalkalmasabb időpont a kiruccanásra a második trimeszter, ekkorra nagy valószínűséggel már elmúlnak a rosszullétek, a kismama jól érzi magát, és még viszonylag könnyen mozog.

Előzzük meg a trombózist!

Néhány dolgot azonban vegyünk figyelembe! Akár autóval, akár repülővel utazunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a terhesség során sokkal nagyobb a mélyvénás trombózis kockázata, mint egyébként. A sokáig tartó egy helyben ülés pedig még tovább növeli a veszélyt.

Ha tehát autózunk, időnként – legfeljebb kétóránként – álljunk meg, és sétáljunk egyet, ha pedig repülünk, akkor szintén érdemes néha felállni és megmozgatni végtagjainkat. Egy buszos utazás során nem mindig tudnak tekintettel lenni a terhes nők igényeire, így a szakemberek ezt a közlekedési formát nem ajánlják a babavárás hónapjai alatt.

A légitársaságok többsége a 28. terhességi hét után már orvosi igazolást kér a várandós utasoktól, az utolsó hónapban – tehát a 36. hét után – pedig már nem engedi fel a kismamákat a repülőgépekre. Mindenképpen tájékozódjunk foglaláskor az adott cégnél!

Felkészülten induljunk!

Állítsunk össze úti patikát magunknak! Kismamaként különösen vigyázni kell, mit szedünk, ez természetesen utazás alatt is érvényes. Konzultáljunk orvosunkkal, védőnőnkkel, gyógyszerész szakemberrel arról, mit vehetünk be terhesen! Az úti csomagba megbízható, bevált szerek kerüljenek, ne utazás közben kísérletezzünk valami újdonsággal! Választhatunk a homeopátiás szerek közül is.

Mire lehet szükségünk? Legyen nálunk…

– fájdalom- és lázcsillapító,

– székrekedés elleni szer,

hasmenés kezelésére szolgáló készítmény,

– probiotikum,

– lázmérő,

– sebtapasz,

– steril mullpólya,

– biztosítótű,

– sebfertőtlenítő,

kullancscsipesz, esetleg kullancseltávolító kanál,

– terhesvitamin,

C-vitamin,

– téli, fénytelen hónapokban D-vitamin,

– gyomorégés elleni szer,

– csípésre kenőcs,

– fényvédő krém arcra, testre.

Magától értetődően ne maradjanak otthon folyamatosan szedett gyógyszereink, vitaminjaink sem. Aki tudja, hogy – különösen környezetváltozáskor – nagy eséllyel jelentkezik herpesz nála, előre gondoskodjon higiénikusan alkalmazható antivirális készítményről. Ennek alkalmazását már a bizsergő-égő érzés megjelenésekor érdemes elkezdeni. Gyakori, hogy a kismamát gyomorégés gyötri, ha alkalmazunk valamilyen szert erre a problémára, akkor az se hiányozzon a poggyászból. Jó szolgálatot tehet valamilyen probiotikum is. Enyhe hasmenésekre kismamák is szedhetnek aktivált szenet.

B6-vitamint szintén csomagoljunk, amennyiben hajlamosak vagyunk az utazási betegségre – azaz járművön hányingerünk van –, mindenképpen jó szolgálatot tesz. Megfelelő, aranyér elleni készítményre is szükségünk lehet.

Babával utazva

Ha már megszületett a babánk, és vele indulunk útnak, akkor az ő orvosságaira is gondolnunk kell! Ebben az esetben is érvényes, hogy legyen nálunk a gyermek életkorának megfelelő fájdalom- és lázcsillapító, továbbá nem árt, ha magunkkal visszük az orrszívót, orrsprayt, orrcseppet, hámosító kenőcsöt. A vitaminokat se felejtsük otthon! Készüljünk sebellátásra is alkalmas, nem csípő bőrfertőtlenítővel, továbbá a rovarcsípések ellátására, valamint legyen talonban hányás és hasmenés kezelésére szolgáló szer. Ne feledkezzünk meg a tűző nap elleni védelemről és a napozás utáni termékekről.

Mindenképpen beszéljük meg a gyerekorvossal, mi kerüljön a csomagba, milyen problémára mit alkalmazhatunk! Az esetleg folyamatosan – vagy rendszeresen – használt készítményeket se hagyjuk otthon. Ügyeljünk arra, hogy a hűtést igénylő szereket az út során hűtőtáskában tartsuk, érkezés után pedig a hűtőszekrénybe pakoljuk át őket!

Kapcsolódó cikkeink:

9 praktikus tipp, ha autóval utazol

Más-e a másállapot?