Terhesség

Úristen, terhes vagyok!

A parányi embrió talán még csak néhány milliméteres, amikor először tűnődsz el azon, miért sírsz lelkesedsz vagy nevetsz olyan könnyen az utóbbi időben. Az érzelmek hullámvasútja magával ragad.
2011. Augusztus 29.

Ha terveztétek a babát, valószínűleg majd kiugrasz a bőrödből örömödben. Ám ha a terhesség váratlan volt, a hír megdöbbenést okozhat, és elképzelhető, hogy kilenc hónap sem elegendő az elfogadásához.

A körülményektől szinte függetlenül mindenkinél eltart egy ideig, mire megszokja a testi változásokat és az érzelmek kavargását. A nők egy részének a fáradékonysággal és az állandó émelygéssel is meg kell küzdenie, míg mások tele vannak energiával, és nem tapasztalnak hasonló tüneteket.

Mindenkinél eltart egy ideig, mire megszokja a testi és lelki változásokat

Természetes folyamat, hogy a várandósság alatt feledékenyebbé válunk, s munkánkról, tanulmányainkról gyakrabban kalandoznak gondolataink más tájak felé. Az észérveket, logikus gondolkodást ilyenkor háttérbe szorítják az ösztönös megérzések, hiszen anyaként ezektől remélhetjük a legtöbb segítséget.

Új baba, új család

Az érzelmi hullámzás, önmarcangolás és aggodalom nem csupán az első kisbabájukat váró nőket jellemzi. Sokan úgy érezhetik, már egy gyerek is teljesen igénybe veszi idejüket, energiájukat, s el sem tudják képzelni, hogyan boldogulnának a másodikkal, harmadikkal. Az aggodalmak részben jogosak, hiszen mindegyik gyerek születése fenekestül felforgatja és átalakítja az addig kialakult családszerkezetet, ezért az addig jól működő rendszert újra kell gondolni.

Minél rugalmasabban viszonyulunk a helyzethez, minél kevésbé ragaszkodunk a tökéletességhez, annál több az esélyünk arra, hogy kielégítő megoldást találunk. Talán megnyugtató, és segít fellélegezni, ha arra gondolunk, hogy gyerekeinknek, társunknak nem tökéletességre, hanem elsősorban szeretetre van szükségük.

+1 TIPP friss szülőknek: Töltsetek együtt mindennap néhány csendes percet! Próbáljátok ki a következő gyakorlatot: üljetek le egymással szemben, és lélegezzetek mélyeket. Nézzetek egymás szemébe néhány percig, majd felváltva meséljétek el, hogyan érezitek magatokat. Mindenki csupán két percet kap, de azt végig ki kell használnia, megszakítás nélkül! Utána cseréljetek szerepet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin