Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ultrahangvizsgálatok

2007. szeptember 2. | Frissítve: 2016. január 7.

Forrás: Kismama magazin

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb változása, hogy pontosan nyomon követhetjük magzatunk fejlődését. Mire figyel az orvos az ultrahangvizsgálatok során? Mit él át az anya és a kisbaba?

Ultrahangvizsgálatok

Mi az ultrahang?

Az eljárás lényege, hogy a vizsgálófej hanghullámokat bocsát ki, amelyeket a különböző szövetek különböző mértékben nyelnek el, illetve vernek vissza. Mindez a számítógép segítségével kétdimenziós képként jeleníthető meg. Az ultrahangfelvétel fekete árnyai a folyadékot mutatják, minden más képlet többé-kevésbé világos felületet ad.
A 4D technológia esetében a készülék nem egy, hanem sok síkot tapogat le gyors egymásutánban. A kétdimenziós képeket a számítógép alakítja háromdimenzióssá. A negyedik dimenzió az idő, ugyanis mindez folyamatosan, mozgóképként látható. A mozgás a számítógépen megállítható, és az így kapott három térdimenziós kép tetszés szerint forgatható.

Három ultrahangvizsgálatot végeznek el a terhesség folyamán az új, 2014-es terhesgondozási szabályok megváltozása óta. Ezek a következők:

Első trimeszter: 11-13.hét

Az orvos ilyenkor azt kéri, hogy teli hólyaggal jelenjen meg az anya, hogy a hólyag megemelje a méhtestet, így jobban látni a babát. A szonográfus síkosító géllel keni be a bőrt, hogy a has felszínén könnyebben tudja mozgatni az érzékelőfejet.

Mi látható ekkor?
Az orvos már meg tudja mondani, hány magzatot hord az anya a szíve alatt, pontosítja a terminus napját. A betöltött 11. hét utáni időszakban már kialakulnak a végtagok, záródik a hasfal, így ezek nagyobb rendellenességei (végtaghiány), valamint a mellkas-, illetve a nagyobb koponyazáródási rendellenességek is kiszűrhetők.

A tarkóredőmérést szintén a 11. és a 13. hét között, minden kismamánál kötelezően és ingyenesen elvégzik.
Ha a magzat tarkójánál a szokásosnál több folyadék gyűlik össze, az rendellenességre utal. A megvastagodott tarkóredő elsősorban Down-kór gyanújele lehet, de egyéb kromoszóma-rendellenességre, így Turner-szindrómára is utalhat. Ezenkívül kromoszóma-rendellenesség nélkül is előfordulhat a nyirokkeringésnek olyan zavara, melynek következtében megvastagodik a tarkóredő (cisztikus higróma).

A tarkóredőmérés önmagában nem teljesen megbízható. Vérvizsgálattal (integrált teszttel) kombinálva azonban már 95 százalékos biztonsággal kimutatja a problémát.
Ha százszázalékos eredményt szeretnénk, azt korionboholy-vizsgálattal vagy amniocentézissel érhetjük el. De ezeknek a beavatkozásoknak egyszázalékos a vetélési kockázatuk.

Második trimeszter: 18-20. hét

A genetikai ultrahangvizsgálat néhány ritkán előforduló rendellenesség kiszűrésére alkalmas. Ilyen az anenkefália (agyhiány), a hasi eltérések, a nyitott gerinc, a veseproblémák, egyes esetekben a sérv, a szívfejlődési rendellenességek.
Ha az orvos valamilyen problémát észlel, a diagnózist követően többféle megoldást ajánlhat.

Vannak eltérések, melyek csak sorozatos ultrahangvizsgálattal végzett megfigyelést tesznek szükségessé (vesemedence-tágulat, agykamratágulat, hólyagtágulat).
Bizonyos állapotok méhen belüli kezeléssel javíthatók, legalább addig a terhességi korig, amíg a magzat már nagy biztonsággal kiemelhető a méhből (méhen belüli vérszegénység kezelése méhen belüli transzfúzióval, a megnagyobbodott hólyag "megcsapolása", a hasűri folyadék lebocsátása, a magzatvíz pótlása). Ezek a beavatkozások akár ismételten is elvégezhetők, persze az előnyök és hátrányok gondos mérlegelés után. A döntést több szakemberből álló orvoscsoport hozza meg. Léteznek kísérleti jelleggel végzett méhen belüli beavatkozások is. Előfordulnak olyan méhen belül felismert állapotok, melyek gondos nyomon követés után a magzat megszületését követően sikeresen műthetők (egyes szívfejlődési rendellenességek, agykamratágulat, nyitott gerinc és a nyitott hasfal bizonyos esetei).
Nagyon ritkán előfordulnak olyan súlyos elváltozások, melyek a méhen kívüli élettel nem egyeztethetők össze, ilyenkor (orvosi tanácsra, de a szülők döntése alapján) a terhesség befejezése válik indokolttá.

Mi látható ekkor?
A belső szervek részletei is észlelhetők. Az orvos többnyire meg tudja mondani a baba nemét is.

Harmadik trimeszter: 30-32 hét

Megeshet, hogy a korábbi vizsgálatok alapján kétségek merülnek fel a magzat állapotát illetően, ilyenkor több ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.
Indokolt az ismételt ellenőrzés, ha bizonytalan a baba mérete, elhelyezkedése, vérkeringése, ha kérdéses a magzatvíz mennyisége, a lepény elhelyezkedése, érettsége és vérkeringése.
Gyakoribb ultrahang-ellenőrzés várható akkor is, ha az anyának magas a vérnyomása, gesztációs cukorbetegségben szenved, hüvelyi vérzést tapasztal, ikreket vár, vagy a baba mozgékonysága csökken.

4D UH - négydimenziós ultrahang

Az egyre ismertebb és elfogadottabb 4D ultrahangvizsgálat lehetőséget ad arra, hogy a babát "élőben", fényképszerűen lássuk. Ezt a vizsgálatot leginkább "randevúként" élik meg a szülők. A 4D ultrahangra a 24-32. hét a legalkalmasabb: ekkor már nemcsak egy pici, alaktalan karfiol látszik a magzatból, de még az egész baba belefér a képbe.

A módszernek a várandósság során elsősorban "látványértéke" van, ami persze nem elhanyagolható. Van, aki ennek hatására kezd el igazán kötődni a magzathoz. Természetesen számos (magzati és lepényi) elváltozás mértéke, elhelyezkedése, kiindulási pontja, környezethez való viszonya jobban megítélhető, így a gyermeksebész számára könnyebben bemutathatóvá tehet egyes rendellenességeket (ajak- és szájpadhasadék, koponyaűri ciszta, a hasfal, illetve a gerinc záródási rendellenességei esetén).

Fáj-e az ultrahang?

Nem, de a hüvelyi vizsgálat nem túl kényelmes, és teli hólyaggal üldögélni szintén elég rémes - ha sokat kell várni.

Bejöhet a partnerem?

Ha elég nagy a helyiség, természetesen jelen lehet bárki, akit az anya maga mellett szeretne tudni. Az egész rokonság azért nem fér be.

Árt-e a babának?

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy ártana, de arra sem, hogy hosszú távon semmilyen ártalmat nem okoz. Éppen ezért a nemzetközi ajánlások kizárólag diagnosztikai célból javasolják.

Kapok-e képet, felvételt?

Magánrendelőben természetes, hogy a képernyőn látottakról videofelvétel vagy nyomtatott kép készül. A kórházakban erre nincs mindenütt lehetőség.

Kinga és az ikrek esete

Nagyon vártunk már egy kislányra a két fiú után, ezért a pozitív teszt után azonnal el akartam menni az orvosomhoz, de ő szabadságon volt.Egy másik nőgyógyászhoz mentem végül, aki viszont nem látott semmit az ultrahangvizsgálaton, sőt még rám is ijesztett, hogy esetleg méhen kívüli a terhesség, majd jöjjek vissza egy-két hét múlva. Alig vártam, hogy az orvosom visszaérkezzen a nyaralásból. És ott ért a nagy hír: ketten vannak bent. Azonnal hívtam a férjem! Az egyik magzat 11,7 milliméter, a másik 9, de az egyik petezsák feleakkora volt, mint a másik.

A 13. hétig várnunk kellett az újabb vizsgálatra. Így, hogy már tudtunk mindkettejükről, egyiket sem akartuk elveszíteni, de nem tehettünk semmit. Vártunk hát, folytattuk az életet, dolgoztam, és próbáltunk hozzászokni a gondolathoz, hogy ezentúl hatan leszünk.

És eljött a nagy nap! Láttuk, hogy mindketten ott lubickolnak a magzatvízben, már 49 és 55 milliméteresen.
A 19. héten végezték el a "genetikai" ultrahangvizsgálatot, és mindent rendben találtak.
A 20. héten pedig elmentünk a háromdimenziós ultrahangvizsgálatra, ahol már láttuk is a kis manókat, bár olyan élénken mozogtak, hogy nem tudtuk eldönteni, melyik ficánkol éppen.

Ekkor kórházat váltottam, mert félő volt, hogy koraszülöttek lesznek vagy kis súlyúak - ebben az esetben helyesebb klinikán szülni -, és nem akartam teljesen ismeretlen körülmények közé kerülni.

Az ikerterhesség tényét igazából nem kezelték különlegesen, sőt kevesebb ultrahangvizsgálat volt, mint amire számítottam: az egyik a 28., a másik pedig a 32. héten. Mindkét esetben megnézték a kicsik szívműködését, fekvését, a lepény tapadását, a babák fejlődését és a magzatvíz mennyiségét. A 28. héten ez egyik baba medencevégű fekvésben volt, a másik pedig harántfekvésben. Itt már beszélgettünk a szülésről is. Az orvos annyit mondott, ha most kellene szülni, akkor biztos császár lenne, de várjunk még. Aztán a 36. héten jöttek a jóslófájások, addigra mindketten fejvégűen helyezkedtek el, így nem volt kétséges, hogy természetes úton szülünk. Mondhatom, hogy ez a szülés volt életem egyik legszebb emléke.
Rohrböck Kinga (33)

Szaktanácsadó: Dr. Bábinszky Ágota szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó cikkeink:
 • Veszélyes-e az ultrahangvizsgálat?
 • Ultrahangvizsgálatok 2, 3 és 4D-ben
 • 4D vagy 5D ultrahangra készülsz? Íme pár hasznos tipp!
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések