Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb reménysugár a meddő nők számára

2016. november 25.

Forrás: Medipress

Napjainkban a gyermekre vágyó párok közel 15 százaléka meddőséggel küzd. Még a legkiegyensúlyozottabb kapcsolatok, házasságok boldogságát is megingathatja a folyamatos sikertelenség.

Újabb reménysugár a meddő nők számára

Egy southamptoni kutatócsoport legújabb tanulmánya során részletesebb betekintést nyert a női meddőség még eddig megválaszolatlan kérdéseibe.
Az endometriózis egy olyan krónikus betegség, mely a nők 10%-át érinti, gyakori hasfájással, rendszertelen menstruációs ciklusokkal és akár meddőséggel is járhat. A termékenységhez a nők petesejteknek egy érési folyamaton kell átesniük, mely a petefészek folyadékkal teli tüszőiben történik.
A megérett petesejtek ezután készen állnak a megtermékenyülésre. Az endometriózisban szenvedő nők méhe viszont a petesejtek számára egy "rendkívül barátságtalan" környezet biztosít, mellyel nagyban csökkenti a megtermékenyülés esélyeit.
A Southampton University és a Princess Anne Hospital's Complete Fertility Centre által közösen végzett vizsgálatok alapján az endometriózis nemcsak a méhben okoz elváltozásokat, hanem a petesejt érési folyamatát is súlyosan károsítja. Ezen nők petesejtjeinek érési folyamata során ugyanis nagy mennyiségű szabadgyök-képződés megy végbe, mely károsítja azok DNS-állományát, és meggátolja az érési folyamat befejeződését. A kutatók azt vélik, ez a negatív hatás antioxidánsok segítségével akár meg is előzhető.
Tanulmányuk során két antioxidánst, a szőlő héjából nyerhető resveratrolt és a bogyós gyümölcsökből (eper, szamóca, áfonya, stb.) kivonható melatonint vizsgálták, melyek segítségével csökkentethető volt az endometriózisos méh tüszőfolyadékának szabadgyök-tartalma.
Ying Cheong, a Complete Fertility Clinic igazgatója és a University of Southampton professzora az alábbiakat nyilatkozta: "Az endometriózis és a meddőség szorosabb összefüggésben állnak egymással mint eddig gondoltuk. A meddőségi klinikákon megjelenő nők több mint 50%-a endometriózisban szenved. Bár még számos tanulmány elvégzésére szükség van ebben a témában, az eddigi eredmények alapján nagy reményeket fűzhetünk a meddő párok egy jelentős százalékának sikeres jövőbeli kezelését illetően."

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések