Terhesség

Tudtad, hogy a folsav mérsékli a hányingert?

A folsav fogyasztása mindenki számára javasolt, de a terhesség alatt kifejezetten fontos: nemcsak a fejlődési rendellenességek rizikóját csökkenti, de hányinger ellen is jó.
2015. Január 26.

A folsav rendszeres szedése mindenki számára javasolt, de a családtervezés időszakában kiemelt szerepe van. A fogamzás körüli időszakban fogyaszott folsav és multivitamin jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát, a vesefejlődési, a szív- és nagyér rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását. Emellett jótékony hatását a kismamák is azonnal érezhetik, a terhesség korai szakaszában mérsékli a hányingert, émelygést, hányást.

A hüvelyeseket, zöldségféléket, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, halat, diót megfelelő mennyiségben tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend elegendő folsavat biztosít a szervezet számára

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcsőzáródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele, ennek köszönhetően az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető.

Mindemellett a folsav nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony hatását, igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között a méhnyakrák, veseproblémák, a vastag- és végbél daganat, a hasnyálmirigy rák, valamint emlődaganat kivédésében is hatékonynak bizonyul.

A folsav vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, különböző zöld leveles zöldségek, mogyoró. A folsav tartalmú készítmények gyógyszertárban vény nélkül kaphatók.

Kapcsolódó cikkeink: