Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Trükkök, hogy könnyebb legyen a teherbeesés

2016. május 12.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak, akinek könnyen megy és vannak, akiknek nehezebben, bár tényleges egészségügyi problémájuk nincsen. Vannak, akik nagyon rákészülnek, mások a spontaneitásban hisznek. Mivel segítheted, hogy könnyebben foganjon meg a baba?

Trükkök, hogy könnyebb legyen a teherbeesés

Előtte

Érdemes néhány dologra odafigyelned a teherbeesés előtt, még akkor is, ha nem szereted túlbonyolítani a dolgokat.

Általános orvosi kivizsgálás

Ártani semmiképpen nem árt, ha egy alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá magukat a leendő szülők. Nem kell nagyon komoly dolgokra gondolnod: átfogó belgyógyászati kivizsgálás (vér, vizelet), fogorvos felkeresése.

Szedj folsavat!

A leendő anyának kb. 3 hónappal a tervezett teherbeesés előtt érdemes elkezdenie folsavat szedni, mely megakadályozza a fejlődési rendellenességek egy részét. Optimális választás valamelyik minőségi magzatvédő vitamin, ami a folsav mellett más vitamint is tartalmaz, így nagy segítségére lehet a leendő kismamának a vitaminraktárak feltöltésében.

Káros szenvedélyek abbahagyása

Dohányzás, alkoholfogyasztás, drogok: mindenképpen kerülendők, általánosságban is, de ez gyereket tervezőknél fokozottan igaz. A dohányzás abbahagyása megkönnyíti a teherbeesést.

Kezdj el egészségesen élni!

A családtervezés időszaka pont megfelelő alkalom arra, hogy átgondold az életmódodat. Kezdj el mozogni, figyelj a folyadékbevitelre, kerüld a stresszt, vagy legalább alkalmazz stresszoldó technikákat (jóga, autogén tréning, meditáció). Táplálkozz egészségesen, főzz, egyél idény zöldséget, gyümölcsöt, tudatosan hetente legalább egyszer halat. Hagyd abba a nassolást.

Gondold át, hogy mi fontos és mi nem, igyekezz magadra figyelni, ismerd meg magadat és hangolód rá önmagadra és a partneredre is. Nem csak a teherbeesést, a várandósságot és a szülést is nagyban befolyásolhatják lelki, gátló tényezők. Ezeket érdemes nem a terhesség időszakában a helyére tenni.

Figyeld meg a ciklusodat!

Megkönnyíti a teherbeesést, ha elég jól ismered a ciklusodat. Ha ismered annyira a testedet, hogy felismered az ovuláció tüneteit (hüvelyváladék áttetsző lesz, alhasi enyhe fájdalom általában csak az egyik oldalon). Jó megoldás lehet az ovulációs teszt alkalmazása, hogy kiszámíthatóak legyenek a termékeny napok. A menstruációs ciklusok eltérőek, a 28 napos ciklus esetében a 14. napon következik be az ovuláció, de ettől rövidebb vagy hosszabb ciklusok is vannak.

Közben

A rendszeres és a termékeny napokra fókuszáló együttlétek alapfeltételei a teherbeesésnek. Általánosságban elmondható, hogy nem érdemes sokat azon stresszelni, hogy melyik a megfelelő póz a teherbeeséshez. Egyes vélekedések szerint a misszionárius póz a legalkalmasabb a teherbeesésre, a gravitációt érdemes használni.

Utána

Az együttlét utáni vízszintben maradás hatékonysága sem teljesen bizonyított, mindenesetre biztosan nem árt, a lelkiismeretünket viszont megnyugtathatjuk vele: ezt is megtettük, jöhet a baba.

Ha a teszt a várva várt két csíkot mutatja, akkor sem dőlhetünk hátra: élvezzük ki az elkövetkezendő hónapokat és figyeljünk oda továbbra is egészségünkre.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mire jó a folsav?
 • A 10 leggyakoribb kérdés a terhesvitaminokkal kapcsolatban
 • Fiút vagy lányt akarsz?
 • Babát akarsz? Előbb töltsd fel a vitaminraktáradat
 • Hogy működik az ovulációs teszt?
 • Gyermekvállalás 30 felett
 • 100% boldogság - Bepahnten nyereményjáték

  Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések