Terhesség

Tornára hív a téli erdő

Mindegy, futunk-e, gyalogolunk, kerékpározunk vagy tornázunk - csak ne üljünk. Ilyen tömören fogalmazhatjuk meg, milyen mozgással, sporttal érhetjük el a jó kondíciót, a kívánt testsúlyt és a szép alakot a kilenc hónap alatt.
2007. Szeptember 06.

Ha nincs alkalmunk vagy kedvünk konditerembe járni, és otthon, egyedül sem találjuk elég szórakoztatónak a tornát, választhatjuk a természetet, a közeli parkot, erdőt is. Nincs is annál jobb, mint amikor friss levegő járja át tüdőnket, és a szapora légzés következtében testünk minden zuga oxigénhez jut.

Egy fatörzs, egy kiálló tuskó szolgál támasztékul az egyszerű, de hatásos gyakorlatokhoz.

1. Kezdjünk könnyű futással! A tempó legyen lassú, közben figyeljünk az egyenletes légzésre. Öt-tíz perc éppen elég lesz belőle.

2. Melegítsük be vállunkat, karunkat, derekunkat, mielőtt hozzákezdünk a tornához. Végezzünk törzshajlításokat, néhány karemelést, karhúzást.

3. Egyenes háttal hajoljunk előre – homorítani nem kell -, fogjuk meg egy fa törzsét, és váltott karral lendítsünk felfelé. Ezzel a gyakorlattal vállunkat, karunkat erősítjük.

Ismételjük hússzor!

4. A kiinduló helyzet azonos az előzővel, de most tarkóra tett kézzel végezzük a gyakorlatot. Érezni fogjuk, hogy így hátizmaink is dolgoznak.

Ismételjük hússzor!

5. Támaszkodjunk egy fatörzsnek, majd hajlítsuk be karunkat. Ha jól ráereszkedünk, a fekvőtámaszhoz hasonló hatást érünk el.

Végezzük három sorozatban hússzor!

6. Ragadjuk meg a fa törzsét, és így guggoljunk le. Popsinkat engedjük hátra, törekedjünk az egyenes háttartásra. Ebben segít, ha végig fogjuk a fatörzset. Vigyázzunk, nehogy szálka menjen a kezünkbe!

Három sorozatban tízszer biztosan menni fog!

7. Térjünk át a comb és farizmok erősítésére! A kitörésnél nincs erre jobb gyakorlat. Előre, jobbra, balra és középre is végezzük el a térdhajlításokat!

Minden irányba hússzor, majd további két sorozatban ugyanígy!

8. Egy kiálló fatörzsnél alaposan nyújtsuk meg a megdolgoztatott combizmokat. Közben nem kell rugózni.

9. A torna végeztével nyújtózkodjunk, szívjuk tele tüdőnket háromszor levegővel, és vezessük le rövid sétával a fáradtságot.

Forrás: Kismama magazin