Terhesség

Tervezzük a babát, vagy bízzuk a természetre?

Akármilyen határozott is az álláspontunk, érdemes időt szakítani az ellenvélemény végighallgatására. Lehet, hogy meggondoljuk magunkat? Vera arról beszél, miért híve a tervezett terhességnek, és Annamari arról, miért idegen tőle a "programozott baba".
2011. November 02.

Felelős vagy értük!

Péterfi Vera (33)

foglalkozása: jogász

A gyerekek: Bori (4 és fél)

Vince (3)

Sári (7 hónapos)

2003 februárjában még dohányoztam, amikor elhatároztuk, belefogunk a babagyártásba. Mivel három hónap felkészülési időt javasolnak, letettem a cigarettát, és magzatvédő vitamint kezdtem szedni. Szerintem nagy hiba a dohányzást csak a pozitív teszt után abbahagyni, hiszen így a baba két hétig a mamával szívja. Részt vettünk az optimális családtervezési programban, ahol rutinvizsgálatokat végeztek az egészséges fogantatás érdekében. Sajnos az étkezésem megreformálását még nem tartottam fontosnak. 2004 februárjában egészségesen megszületett a nagylányunk. Aikor egyéves volt, és még szopott, ismét várandós lettem, ekkorra azonban már sor került az étkezésünk egészségesebbé tételére: elhagytuk a finomított élelmiszereket és az adalékanyagokat. Ebben nagy szerepe volt a Kismama magazinnak, ahol sokszor olvastam a teljes kiőrlésű gabonákról. 2005 novemberében egészséges kisfiunk született. Mire elkezdődött a harmadik várandósságom, már elhagytam a húst és az egyéb állati eredetű ételek fogyasztását, a kávéról pedig a baba kedvéért mondtam le teljesen. A kislányunk most áprilisban született négykilósan, egészségesen. Szerintem amennyire tehetjük, kerüljük a várandósság, s ha lehet, már a készülődés időszakában az értéktelen élelmiszerek és az élénkítőszerek fogyasztását. Fontos a baba egészsége, és az sem utolsó, hogy mi meddig leszünk egészséges szülei.

Egyszer csak lett!

Ifju Annamari (26)

Foglalkozása: export-import összekötő

Kislánya: Niki (10 hónapos)

Szerintem éljük a gondtalan életünket, és bízzuk a természetre, hogy jöjjön a baba, örüljünk, ha érkezik. Tőlem idegen az, ahogy sok ember nagyon megtervezi, pontosan mikor akar családot, és hogy tökéletes babát szeretne, mert sokszor szembesülhetnek nem várt problémákkal, és akkor nagyobb a csalódás. Én hittem abban, hogy így is, ahogy én élek, dolgozom, étkezem, egészséges kisbabám fog születni. Ha az ember terhes, a szervezete úgyis undorodik az ártalmas dolgoktól. Legalábbis nálam így volt, például ha megéreztem a McDonald’s jellegzetes illatát, elfogott a hányinger. A terhességem előtt és a baba születése után semmi bajom nem volt tőle…

Nem gondolom, hogy a családalapítás miatt az embernek ki kellene bújnia a bőréből. Nyomasztó érzés lehet örökké résen lenni, hogy mikor mit ehetek, és elmehetek-e a barátaimmal szórakozni. Régen rossz, ha kötelező sportolni, hogy fitt legyek… Ez negatívan hathat a termékenységre és a terhesség alatti lelkiállapotra is. Lehet, hogy éppen a nagy tervezés miatt sül el rosszul a dolog.

Tervezhetjük, hogy mikor jöjjön a baba és milyen legyen, de azért mégis a „természet ajándéka”, ebbe bele kell törődni! Mi öt éve ismertük egymást a férjemmel, és fél éve voltunk házasok, amikor teherbe estem. Előtte már nem védekeztünk nagyjából egy éve, úgy gondoltuk, ha jön a baba, örülünk, ha még nem, az sem gond. Sokat jártunk szórakozni, barátok jöttek vagy mi mentünk. Így éltünk, nem görcsöltünk rá, hogy MOST legyen mindenképp babánk. Aztán egyszer csak lett, és nagyon örültünk neki.

Forrás: Kismama magazin