Terhesség

Terhességi ultrahang – Mi jelent az FS rövidítés?

A terhesgondozási protokoll alapján a várandóság során ultrahang vizsgálatokra kerül sor. Az ultrahangos leleteken rövidítésekkel találkozhatunk.
2017. Augusztus 17.

Terhességi ultrahang – Mi jelent az FS rövidítés?

Az FS rövidítés a Fruchtsackdurchmesser szóból ered és a petezsák átmérőjét jelöli. Ez a terhesség korai bizonyítéka és kb. az ötödik héttől látható.

A petezsákot a terhesség korai szakaszában mérik. Az ultrahang vizsgálatkor a petezsák jelenlétét keresik, mert ez mutatja meg, hogy megtörtént a teherbeesés. Az ultrahangon egy apró, sötét folt mutatja a meglétét.

A petezsák körülveszi az embriót és a magzatvizet. A petezsák segíti a magzat táplálását és fejlődését.

Ha az ultrahangon látszik a petezsák az nagyon jó jel, de sajnos korántsem jelenti azt, hogy egészséges a terhesség. Az ultrahangos vizsgálat során az orvos azt látja, hogy van-e valamilyen eltérés a petezsákkal: lehet kóros az alakja, lehet, hogy hogy üres, még akkor is, amikor a szikhólyagnak már látszódnia kéne. Ennek általában a hatodik hét körül már láthatóvá kell válnia.

A petezsák naponta kb. 1 mm-t növekszik. A petezsák mérete utal a terhesség korára: pl. ha 9 mm-es a petezsák, akkor a számítás alapján 9 nap+4 hét, tehát 5 hét és 2 napos a terhességi kor. Ez azon alapul, hogy a negyedik héttől napi 1 mm-t növekszik a petezsák, tehát a mérete jelöli a napokat, amihez hozzáadnak 4 hetet.

Mivel az ultrahangos vizsgálatot minden esetben hozzáértő orvos, szonográfus vagy ultrahang-specialista végzi, nyugodtan kérdezzünk. Ha valamilyen problémát észlel a szakember, úgyis szólni fog, de ha bármilyen kétségünk van, akkor bátran tegyük föl a kérdéseinket.

Kapcsolódó cikkeink: