Terhesség

Terhességi cukorbetegség = császár?

Beavatkozni vagy békén hagyni? Krisztina azt szeretné tudni, vajon elkerülheti-e a császárt terhességi cukorbetegként.
2012. Április 30.

27 hetes várandós vagyok, nemrég állapították meg, hogy terhességi diabéteszem van. A terheléses cukorvizsgálat után 8,2 volt a vércukrom, az éhgyomri normális. Azóta járok diabéteszambulanciára, és az eddigi ellenőrzések során nem volt baj a vércukorértékeimmel. Diétázom, odafigyelek, hogy mit, mennyit eszem, de azért nem méricskélek.

Amikor a nőgyógyászom közölte a diabétesz diagnózisát, azt mondta, hogy ebben az esetben a szakmai protokoll szerint nem lehet túlhordani. Ha a terminusra nem születik meg a baba, meg kell indítani a szülést. Én ezt nagyon nem szeretném, mivel az első babám is császáros volt, s úgy tudom, a szülésindítás nem is lehetséges, pedig szeretnék ezúttal természetes úton szülni. Akkor most mégis császárra kell készülnöm? Ha folyamatosan kontrollálják a cukromat, és az normális szinten van, akkor miért nem kezelnek úgy, mint egy nem diabéteszes kismamát? Feltétlenül szükség van a terminus szerinti szülésre? Tiltakozhatom ez ellen? Veszélyt jelentene ez a babámra?

Krisztina

Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a cukorterhelés után két órával mért vércukorérték 7,8 millimol/liter, vagy annál magasabb. Ezt azt jelenti, hogy diabétesz-tanácsadásra és -gondozásra kell járni, úgy, ahogy ön is teszi. Ott megtanítják a táplálkozással kapcsolatos szabályokra, és ha betartja a mennyiségekre és az étkezés gyakoriságára vonatkozó javaslatokat, akkor az elegendő is lehet a normális vércukorszint fenntartására.

Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy inzulin adagolására is szükség van terhességi diabéteszben. A szülés után két-három hónappal már normálisnak kell lenniük a vércukorértékeknek akkor is, ha már nem diétázik. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák tíz százalékánál öt évvel a szülés után valódi, kettes típusú diabétesz alakul ki. Ezért azt javaslom, folytassa majd a diétát a szülés után is, különösen akkor, ha önnél valamilyen hajlamosító tényezővel is számolni kell.

Ezek a következők:

– már a terhesség kezdetén is túlsúlyos a kismama

– a családban előfordult már cukorbetegség

– policisztás ovárium szindróma: a PCO-s kismamák többségénél a terhességi cukorbetegség is jelentkezik.

Gyanakodni kell a PCO-ra akkor is,

– ha nehéz volt a teherbe esés, és a ciklus is rendszertelen volt

– ha a kismama korábban szült már nagy súlyú babát

– ikerterhesség

– ha idősebb a kismama

– ha a kismama családjában anyai ágon jellemző volt a nagy súlyú gyerekek születése.

Elsősorban biztatni szeretném, hogy a dietetikus valamennyi tanácsát fogadja meg. Méricskélésre (legalább olyan szinten, hogy kiskanálnyi, evőkanálnyi és így tovább) igenis szükség van, legalábbis addig biztosan, amíg megtanulja az adagok méretét. Ne találomra egyen, és az étkezés pontos időzítése is fontos! A terhesség alatt ugyanis a gesztagén hormon hatására csökken a sejtek inzulinérzékenysége, és emiatt nő a cukor mennyisége a keringésben, ez az, ami a magzatot is veszélyezteti. És pontosan ez az, amit megfelelő diétával és gyakori étkezéssel jó eséllyel el lehet kerülni.

Mindezt azért írtam le ilyen részletesen, mert a szülés várható kimenetelét jelentősen befolyásolja, hogy a kockázati tényezők hogyan alakulnak a hátralevő hetekben. Az előzetes császármetszés már eleve annak számít, és ha a vércukorértékek magasabbak a kelleténél, nagyobb magzatra lehet számítani, ez is növeli a kockázatot.

Az, hogy vállalható-e a terminus túllépése vagy akár a túlhordás, előre nem jósolható meg. Túlhordásról eleve csak a betöltött 41. héttől beszélünk. A szülés indításakor valóban fontolóra kell vennie az orvosnak, hogy vajon elég érett-e a méhszáj, jó-e már a magzat elhelyezkedése, beilleszkedése, mert ha nem így volna, a rosszul időzített indítás törvényszerűen császármetszéshez vezet.

Végső döntést azonban csak a szülés várható ideje körül lehet hozni. Ha a vércukorértékek tartósan a normális tartományban vannak, ha a magzattal az ultrahang alapján minden rendben (a véráramlással kapcsolatos értékek is jók), és semmi sem utal krónikus vagy akut veszélyeztető állapotra, akkor a terminus után is lehet várni néhány napot a szülés megindulására.

Miért ne alakulhatna minden úgy, ahogy ön szeretné? Tegyen meg ezért mindent, amit csak lehet: tartsa be pontosan a diétát, konzultáljon gyakran a dietetikussal, és ne feledkezzen el a mozgás fontosságáról! Sétáljon, tornázzon minden nap, ez rengeteget segít a normális vércukorértékek fenntartásában, hogy tényleg tökéletesen egészségesnek érezhesse magát.

Kapcsolódó cikkeink:

A terhességi cukorbetegség

Minden, amit a terhességi diabéteszről tudni kell!

Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség