Terhesség

Terhesen és anorexiásan

Anorexia, bulimia, kényszerevés... a bulvárlapok hírei alapján úgy érezhetjük, csak a sztárokat érik utol, de ez nem így van. A várandósok közel tizede érintett.

Régen azt hitték, a terhesség véd a pszichiátriai betegségek ellen. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. A veszélyeztetett nők ebben az időszakban is küzdhetnek evészavarral.A döglött lótól az evészavarig És ez már kettejük bőrére megy! Ha az anya túl keveset eszik, nagyobb a kockázata, hogy a babája kis súllyal vagy koraszülöttként lássa meg a napvilágot, és a szoptatással is nehézségeik legyenek.

Márpedig a koraszülöttek közül négyszer annyian válnak felnőttkorukban evészavarossá, mint azok közül, akik normál súllyal jöttek világra – így vándorol a baj nemzedékről nemzedékre.

– A terhesség alatt az anya teste befogadja a magzatot, a méhlepényt, de ne feledkezzünk el a gyarapodó méhizomzatról, a keringő “többletvérről” és a visszatartott vízről se – mindez növeli ugyanis a test tömegét. A súlygyarapodás tehát korántsem mind háj! – mondja szakértőnk, dr. Dobó Katalin belgyógyász. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha az anya (kettő helyett?) fal, ez kóros elhízáshoz vezethet.

– A túlsúlyos mamákat jobban fenyegeti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések, és esetükben gyakoribbak a szülési szövődmények – foglalja össze a belgyógyász.

Mesél a test

A várandósság időszaka mindenképp megterhelő, akkor is, ha várjuk, akartuk és szeretjük a pici babát.

Terhesen és anorexiásan

Nőből anyává válni, megtalálni az új helyünket a családban, új viszonyt kialakítani a rokonokkal, és szembesülni a ténnyel, hogy már soha semmi nem lesz a régi – mindez akár válságba is sodorhatja a kismamát. Ha már a terhessége előtt is küzdött táplálkozási zavarral, nem valószínű, hogy éppen ebben a szélsőséges lelkiállapotban fogja elkerülni.

Az anorexia, vagyis a végletes, éhezésig fokozott fogyókúra többnyire fiatal lányoknál jelentkezik. A beteg sokkal gömbölyűbbnek látja magát, mint amilyen valójában. Nagyon keveset eszik, de ekkor is bűntudata van. Az anorexia nagyon fontos kapaszkodó lehet egy bizonytalan élethelyzetben.

Ha mást nem is, de a súlyát tökéletesen ellenőrzése alatt tartja a beteg. A fogyás hatására először a zsírszövet, majd a vázizmok és a belső szervek izmai is sorvadni kezdenek. A betegek 6-10 százaléka meghal a betegség kezdete utáni évtizedben. Az anorexiások bizonyos része a csökkent hormonműködés miatt nem képes teherbe esni. Ha átmeneti javulás után mégis sikerül, a betegség újra hatalmába kerítheti az anyát. A terhesség alatt ezt pregorexiának nevezi újabban a szakirodalom.

– Az anorexiás (pregorexiás) mindenben tökéletességre törekszik, így az anyaságban is a legjobbat szeretné nyújtani – emeli ki Kocsor Judit pszichológus. – Ha segítséget kér pszichológustól vagy pszichiátertől, a szakember talán éppen az anorexiával együtt járó maximalizmusra építve segíthet.

A bulímia (falásrohamok evés utáni hánytatással) a terhesség alatt jobbára szünetel, de előfordul, hogy végül a halmozódó lelki terhek miatt még olyan nőknél is megjelenik, akik a várandósság előtt nem szenvedtek tőle.

A bulimiás betegeknél a gyors evés, majd az ezt követő hánytatás vagy intenzív testedzés a szervezet folyadék- és sóháztartásának felborulásához vezethet, ami szintén komolyan veszélyeztetheti a babát és a mamát is.

A zabálás pszichológiájaA túlevés és azt ezt kísérő kóros elhízás – jellemzően a szülést követő kusza állapotban – egyáltalán nem ritka, amikor is már élesben “méretik meg az anyaság”. – A túlzott evéshez mint örömforráshoz való ragaszkodás hátterében sokszor rossz beidegződés áll – mondja Kocsor Judit.

– Akinek gyerekkorában az étel helyettesítette a törődést, annak gyakran felnőttkorában is az evés lesz a lelki támasza. A terhesség alatti mértéktelen evés arra utalhat, hogy vigasztalásul eszik a kismama, például mert nem figyel rá eléggé a környezete, vagy nem tud ráhangolódni a rá váró feladatra.

Mindennapi zökkenő

Az émelygés, a hányinger a legtöbb terhességnek normális “mellékterméke”, de bizonyos szint fölött kórosnak tekinthető. Ilyenkor többnyire diétával, infúzióval igyekeznek gyógyítani, de akad, akinek pszichológus segítségére van szüksége.

– A hányás lelki problémát is jelezhet: valamit nem tud megemészteni, elfogadni, lenyelni a kismama – mondja a belgyógyász. A kívánósság mellett se menjünk el szó nélkül. A jelenség hátterében hormonális változások állnak, s igencsak meglepő helyzetekbe sodorhatják a párokat.

– Nagyszerű kaland éjjel mákos bobajkát keresni a város valamelyik nyitva tartó éttermében, vagy szép szeretetmegnyilvánulás a leendő apa részéről télen dinnyét szerezni – mosolyog a pszichológus. – Mindaddig nincs gond, amíg a dolog nem fajul követelőzéssé, az apa számára pedig nem lesz nyűg a beszerzés.

Megszállottan egészséges

A szakemberek is vitatkoznak azon, hogy az egészségesétel-függőséget (ortorexia) az evészavarok vagy a kényszerbetegségek közé sorolják. A beteg olyannyira ragaszkodik egy ideálisnak tartott étkezési szisztémához, hogy ettől sohasem hajlandó eltérni, mert a szigorú elvek betartásában látja egészsége biztosítékát.

Lehet, hogy csak bizonyos fajta növényeket vesz magához, vagy kizárólag bioételeket fogyaszt, és igen sok időt tölt el a megfelelő alapanyagok beszerzésével, a megfelelő elkészítéssel. Akár a koplalást is vállalja, ha nem jut a számára megfelelő ételhez.

– Ez a fajta szélsőség inkább társadalmi, mint egészségügyi értelemben lehet káros a magzatra nézve, hiszen az anya különleges étkezési szokásai miatti elszigetelődése csak fokozódhat a baba megszületése után – figyelmeztet Kocsor Judit. – Ebben a helyzetben sokat segíthet a támogató, elfogadó környezet, de ha a probléma már a mindennapi életmenetet veszélyezteti, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Kapcsolódó cikkeink:

Reggeli rosszullét a terhesség alatt

Babát vársz! Mit miért eszel?

Forrás: Kismama magazin