Terhesség

Tényleg szerencse burokban születni?

Bár a mondás így tartja, nem jár jól az a baba, aki eredeti csomagolásban jön világra. Szükség van egyáltalán a burokrepesztésre? A szakember válaszol.

Kérdés: Szükség van burokrepesztésre?

Barátnőimmel arról beszélgettünk, hogy manapság nagyon kevesen olyan szerencsések, hogy kisbabájuk burokban szülessen meg, pedig emlősöktől rendszerint ezt látjuk a természetfilmekben. Ennek javarészt a sietős szüléslebonyolítás az oka, pontosabban a burokrepesztés. Nem elég, hogy ezzel felgyorsul a szülés, még fájdalmasabb is. Mi az álláspontja erről szakértőjüknek?

M. Andrea, e-mail

Válasz: Ön azt szeretné, ha a születés minél kíméletesebb volna a baba számára. Koraszülöttek esetében, ha a szülést nem tudjuk már feltartóztatni, valóban arra törekszünk, hogy a burokrepesztésre minél később kerüljön sor, mert ép burok mellett a magzatvíznek köszönhetően sokkal egyenletesebb a magzatot érő nyomás. Az viszont nem előnyös sem a koraszülöttnek, sem az érett babának, ha burokban születik meg, mert ez akadályozza a levegővételben, és így magzatvizet is belélegezhet, miután megszületett. Az is tény, hogy ritkán fordul elő, hogy a burok még a kitolás kezdetekor is ép volna, mert a méhösszehúzódások, biokémiai tényezők és esetleg fertőzések hatására már a vajúdás korábbi szakaszában, vagy legkésőbb a kitolás során megreped. A mai szülészeti gyakorlatban érezhető a törekvés arra, hogy a szülés belátható időn belül befejeződjék, és ennek egyik, valóban rutinszerűen alkalmazott eszköze a burokrepesztés. Ha túlságosan elhúzódik a szülés, kifárad a méh, és ez sem az anyának, sem a magzatnak nem jó. Persze, nehéz megtalálni az arany középutat, hogy se túl gyors, se túl lassú ne legyen a folyamat. Annak nincs értelme, hogy túlságosan felgyorsítsuk, hiszen ennek számos nemkívánatos következménye lehet.

Nem célszerű burkot repeszteni a méhszáj négy centire tágulása előtt (hiszen arra sincs semmiféle biztosíték, hogy a szülés valóban megindult), de általában legkésőbb nyolc centinél, vagyis négyujjnyi méhszájnál sort szoktak keríteni erre a műveletre. Amellett, hogy ezután felgyorsul a szülés (ez a szülésnek ebben a szakaszában előnyös), azt is láthatja az orvos, hogy nem zöld-e a magzatvíz, ez ugyanis óvatosságra int. A kismamának természetesen jogában áll megtagadni ezt a beavatkozást. Ilyenkor rögzítjük a kérését a szülés dokumentációjában, miután elmondtuk a szülő nőnek, miért akartunk burkot repeszteni, és milyen hatást gyakorolt volna ez a folyamatra.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Kismama magazin