Terhesség

Szülészetbemutató: Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Évről évre több kismama választja a "Bajcsyt", a modern szülőszobán kívül a szolgáltatások színvonala, az igények lehetőség szerinti rugalmas kiszolgálása is szerepet játszhat a kelet-pesti régió súlyponti kórházában. (Írásunk a 2009 júniusában készült.)
2010. Szeptember 30.

Három helyre is járhatnak terhesgondozásra azok, akik itt szeretnének majd szülni: a X. és XVII. kerületi szakrendelőbe, és ide a kórházba is. Ultrahangvizsgálatokra a helyszínek közül ide érdemes jönni, itt található ugyanis a legjobb felbontású 4D készülék. A szülészetnek szerződése van a Sejtbank Kft.-vel, így a tizenkettedik héten a tarkóredőszűrésen kívül az úgynevezett kombinált tesztet is ingyenesen biztosítják az ide járó kismamáknak. Az I. Női Klinikán és az ÁEK-en kívül ide is fordulhatnak azok, akiknél genetikai vizsgálatra van szükség.

dr. László Ádám

Fotó: MélyvízA szülőszobába érkezve rugalmas bánásmódra számíthat a kismama. Borotválás már rég nincs, a beöntést ajánlják, de nem kötelező. Epidurális érzéstelenítést éjjel-nappal lehet kérni, de egyelőre nem sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Gátmetszést először szülőknél sem kötelező végezni, körülbelül 30 százalékuk hozhatja világra a kisbabáját anélkül – nem tapasztaltuk, hogy a megfelelő mérlegelés után elmaradó gátmetszés bármiféle hátrányt jelente a kismamák számára – fogalmaz dr. László Ádám főorvos, egyetemi magántanár, aki immár több mint tíz éve irányítja az osztály munkáját.

Szülés után három napig maradnak kórházban a kismamák akkor is, ha császárral szültek. – Felszívódó varratokat használunk az esetek többségében, így megkíméljük az anyákat attól, hogy varratszedésre vissza kelljen jönniük. Már sok éve a korszerű Misgav-Ladach technikával operálunk császármetszés esetén, így hamarabb felépülnek az édesanyák. Műtét után nyolc órával kelhetnek fel először, ám ezt nem a műtét, hanem a gerincközeli érzéstelenítés indokolja.

Szülészetbemutató: Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Ilyen egy háromágyas kórterem a Bajcsyban.

Most három hosszú hajú kislány tölti itt

élete első napjait anyukájával

Fotó: MélyvízAz apa ugyan nem jöhet be a műtőbe, de császár után is kezdettől fogva együtt lehet anya és újszülöttje – ugyanakkor sok édesanya kéri az első napon, hogy kisbabáját átmenetileg az újszülöttrészlegen helyezzék el. Egyszerre legfeljebb egy-két baba szokott bent lenni – tudtuk meg László főorvostól.

Az alapítványi szobában, ha van hely, az édesapa is bent maradhat éjszakára a kórházban. Ez különösen császármetszés után jelent nagy segítséget az anyának.

Az osztály megpályázta a bababarát kórház címet, melynek sok fontos feltétele máris adott. A szülés után például nem viszik el a kisbabát, nyugodtan szoptathat az édesanya, és a kétórás megfigyelési idő alatt végig együtt maradhat a kis család.

Tények, adatok

  • Születésszám 2008-ban: 1500, ennek 30 százaléka császármetszés.
  • Négy egyágyas szülőszoba van, az egyikben vajúdókád, mindegyikben rendelkezésre állnak alternatív eszközök.
  • Lehet szülésznőt választani.
  • Tartanak szülésre felkészítő tanfolyamot, amely kilenc alkalomból áll.
  • Itt működik a bezárt Schöpf-Merei Kórház genetikai részlege.
  • A gyermekágyas osztályon négy alapítványi szoba (9000 Ft/éjszaka) és öt kórterem van, utóbbiakhoz közös mellékhelyiségek tartoznak.
  • 24 órás rooming-in rendszer van.
  • A látogatási időt csak a szoptatások kijelölt időszakában korlátozzák.
  • Részletes információk, videofelvétel a szülőszobákról, szolgáltatások: www.bajcsyszul.hu

Forrás: Kismama magazin