Terhesség

Szülés után két órával haza!

Mi van akkor, ha nem sokkal szülés után máris haza szeretnél menni a kórházból, mondjuk azért, mert jobban érzed magad otthon, vagy vár a nagyobbik, de azért még mindig nagyon kicsi gyerek?

Minél előbb haza!

A kórházban, ahol szülni fogok, nagy a tömegnyomor, túl népszerű. Tudom, mert a másodikat fogom ott szülni. Szeretnék még aznap hazamenni, hogy helyet csináljak az újonnan érkezőknek, meg amúgy is vár haza a kisfiam. Úgy hallottam azonban, hogy ez nem lehetséges. Miért?!

Berkes Erika, Budapest

Dr. Boros Judit válasza:

A társadalombiztosító jelenleg csak annak a szülésnek a költségeit fizeti ki a kórháznak, amely után a kismama legalább 72 órát az intézményben töltött. Bármilyen meglepő, császár után elég 48 óra is – legalábbis kórház-finanszírozási szempontból. Ha az anya vagy a baba beteg, szövődmény alakul ki, értelemszerűen még hosszabb benttartózkodásra lehet felkészülni. De léteznek más szempontok is.

A kórház saját hatáskörében, például a kismamák szociális helyzetétől függően hosszabb tartózkodási időt is javasolhat. Nyomós indokokkal ajánlanak hosszabb bennfekvést az újszülött érdekeire hivatkozva a gyermekorvosok: vannak olyan szívfejlődési rendellenességek, amelyek csak pár nap elteltével okoznak állapotromlást, a baba besárgulhat, és ez kórházban kezelhető hatékonyan. Először szülőknek célszerű legalább három napig bent lenni, míg a második, harmadik gyereknél, amikor már tapasztaltabb az anya, és várja őt otthon a nagyobbik gyerek, ennél kevesebb is elég lehet.

Szülés után két órával haza!

Ha tisztán csak szülészeti szempontok döntenének, azt mondanám, menjen haza mindenki minél előbb, ott pedig vegye igénybe a társadalombiztosítás terhére az otthoni ápolási szolgálatot. Ez azt jelenteni, hogy a kritikus első néhány napban szülésznő, gyermekorvos látogatná az anyát és az újszülöttet. Ám ez a megoldás Magyarországon még a magánszektorban is csak elvétve létezik. Noha a jó külföldi példák adottak, a hazai megvalósulásra lehet, hogy még sokat kell várni.

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Ambuláns szülés
  • Petíció az ambuláns szülésért
  • Szülésznő vagy dúla?
  • Mennyibe kerül a szülés?
  • Forrás: Kismama magazin