Terhesség

Szoptatni a terhesség alatt?

Az orvosok és a családtagok általában rossz szemmel nézik, ha egy terhes anya tovább szoptatja a gyermekét, esetleg megpróbálják rábeszélni a minél előbbi elválasztásra. Valóban abba kell hagyni a szoptatást, ha az anya teherbeesik?
2017. Április 26.

Szoptassak-e a terhesség alatt?

A szoptatásnak közismerten van fogamzásgátló hatása, de nem minden esetben és nem is mindenkire érvényes, tehát száz százalékos védelmet nem jelent. Ha kizárólag szoptat az anya, igény szerint teszi ezt, éjszaka is megszoptatja gyermekét, akkor nagy valószínűséggel nem fog újra teherbeesni. Ha azonban már nem kizárólag szoptatással táplálja gyermekét és meg is ritkul a szoptatások száma, akkor ismét van esélye a fogamzásra.

De mi történik akkor, ha az anya várandós lesz, gyermekét pedig továbbra is szoptatni szeretné? Káros lehet a szoptatás a magzatra?

A La Leche Liga azt írja, hogy rengeteg anyával kerültek kapcsolatba az elmúlt évek során, akik boldogan, problémamentesen szoptatták gyermeküket várandósságuk idején. Ez a világ számos pontján elfogadott: fel sem merül az elválasztás kérdése.

Ha a gyermek még nincs egy éves, az anya különösen fontosnak érezheti a folyamatos szoptatást. Ha az anya egészséges, ennek általában nincs is akadálya.

Nagyobb gyereknél felmerülhet a kérdés, hogy vajon szükséges-e még a szoptatás? Vagy ez csupán a megszokásról szól? Az anyatejjel való táplálás előnyei az egyéves koron túli szoptatásnál is változatlanok, a szoptatás pedig erős érzelmi kötelék anya és gyermeke között, így ez a megszokás semmiképpen sem “rossz szokás”- válaszolja meg a kérdést a La Leche Liga cikke. Ha a gyerekekre bízzuk a dolgot, általában valamikor kettő és négy éves koruk között maguktól abbahagyják a szopást. Dr. William Sears neves gyermekorvos szerint a korai elválasztás helytelen szokás napjaink nyugati társadalmaiban.

A terhességi hormonok csupán nyomokban mutathatók ki az anyatejben, így semmiképpen sem károsak a szoptatott gyermekre (és a magzatra sem).

A terhesség negyedik hónapja körül általában észrevehetően csökken a tej mennyisége. Ez nem jelent problémát sem a szoptatott gyermekre, sem a magzatra, ha az anya egészségesen és körültekintően táplálkozik.

Ennél is gyakoribb kérdés az, hogy a szoptatás által kiváltott méhösszehúzódások növelik-e a vetélés vagy a koraszülés kockázatát. Hivatalos felmérés vagy tudományos vizsgálat nem történt ennek kiderítésére, mégis az orvosok többsége a szoptatás abbahagyását javasolja.

Miután nincs tudományos alapja annak a szemléletnek, hogy a szoptatást abba kéne hagyni egy újabb terhesség esetén, érdemes megbeszélni ezt az orvosunkkal – javasolja a La Leche Liga.

Közismert tény, hogy a mellbimbó stimulálása megindítja a szülést a harmadik trimeszterben. Feltételezhető ugyanakkor, hogy a direkt stimulálás jóval erősebb a szoptatás által vagy szeretkezés közben bekövetkezőnél, így ezt sem tekinthetjük érvnek a szoptatás abbahagyására.

A LLL Egészségügyi Tanácsadó Testülete szerint azoknak az anyáknak, akik korábban elvetéltek, megfontolandó, hogy folytatják-e a szoptatást a terhességük alatt, “noha nincs semmi garancia arra, hogy fenyegető vetélés egyértelmű jelei esetén (vérzés, ill. görcsök) a szoptatás abbahagyása megmentheti a terhességet, s arra sincs, hogy a szoptatás folytatásával mindenképpen elveszítjük a magzatot” – írja az LLL.

Amennyiben a terhesség során valamilyen probléma merül fel, például alhasi fájdalom, vérzés vagy folyamatos súlyvesztés, meg kell fontolni a gyermek elválasztását.

Egyébként nagy esélye van annak, hogy a gyermek magától is abbahagyja a szopizást: egy, a LLL tagjai között végzett felmérés szerint, az anyák 69 százaléka jelezte, hogy a szoptatott gyermek spontán elválasztotta magát valamikor édesanyja terhessége idején.

Erre a természetes elválasztódásra azért is van nagy esély, mert a terhesség korai szakaszában megváltozik a tej íze. Erre mondták nagyanyáink, hogy savanyú lett a tej. Aztán a negyedik hónap körül hirtelen csökken a mennyisége. A terhesség vége felé megváltozik a tej összetétele és állaga, előtej lesz belőle, felkészülve az újszülött fogadására. Végül a gyermek akkor is abbahagyhatja a szopást, ha édesanyja a szülést követő napokat kórházban tölti.

Ha pedig nem így alakul, hanem zavartalanul tovább történik a szoptatás, akkor az anya és gyermeki egy különleges élményben részesülnek, ezt nevezzük tandem szoptatásnak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: La Leche Liga/babaszoba.hu