Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szimulációs baba segíti a védőnőket

Szerző: Galgóczi Edina

2016. február 17.

Forrás: babaszoba.hu

Innovatív eszközökkel segítik a kismamákkal, anyákkal való azonosulást a leendő védőnők számára a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Ahogy az egyetem oldalán olvasható a Teljes Szülői Élmény nevet viselő program keretében a védőnőhallgatók a gyermekgondozás gyakorlati részében belebújnak egy várandós nő bőrébe, és átélik az újszülöttgondozás minden nehézségét.

A várandóssághoz kapcsolódóan egy 11 kilós mellényt kapnak, amellyel megtapasztalhatják, mit érez, milyen nehézségekkel szembesül egy 3. trimeszteres kismama, például milyen bekötnie a cipőjét. A baba gondozásáról való testközeli ismeretszerzéshez szimulációs babát biztosítanak a hallgatóknak. A babán gyakorolható a pelenkázás, etetés, altatás. Érzékeli az agresszív viselkedést (többek között a rázást), illetve a gondozás minőségét egy számítógépes rendszer rögzíti.
A babákat természetesen haza is viszik, hogy teljesen át tudják élni az anyasággal járó 24 órás szolgálatot. A hallgatók nem bízhatják másra a gondozást, nem kérhetnek segítséget.

Szimulációs baba


Kósa Zsigmond, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy további 2 célcsoport oktatásába is be tudják építeni a Teljes Szülői Élmény programot. Egyrészt a gyermekvállalás előtt álló párok ízelítőt kaphatnak a babával járó feladatokból, másrészt a középiskolások is hasznos információkhoz juthatnak, s talán így csökkenthető a tinédzserterhességek száma.

Címkék:

védőnő

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések