Terhesség

Szent György Kórház, Székesfehérvár

Kevés főorvos van abban a helyzetben, hogy a szüléssel kapcsolatos elképzeléseit maradéktalanul végrehajthassa az osztályán. Dr. Hagymásy László ezen szerencsések közé tartozik. (Írásunk a 2009 májusi állapotot tükrözi.)
2010. Október 15.

– Már én voltam az osztályvezető főorvos, amikor hat évvel ezelőtt elkészült a szülészet-nőgyógyászat új épülete. Így mindaz, amit a “családközpontú szülészetről” vallok és amit alapfeltételnek tartok a gyakorlati megvalósításhoz, megjelenhetett az épület kialakításában is – mondja a főorvos.

A székesfehérvári kórház szülőszobai traktusában négy egyágyas szülőszoba fogadja a leendő anyákat, ha még ennél is többen érkeznek, amire azért akad példa, a vajúdóban várakoznak, fekve, sétálgatva, ahogy tetszik. A szükséges műszeres vizsgálatokra itt is van lehetőség.

dr. Hagymásy Péter

Fotó: MélyvízAz egységes színvilággal kialakított szülőszobákban mindegyik szülőágy ülő helyzetbe is hozható, így függőleges helyzetben is világra lehet hozni a babát. De ha nem érzi jól magát a szülőágyon, hatalmas matracon is vajúdhat a kismama, ahová a párja is leülhet mellé. Lehet szülőszéket is választani, amit egy dobogón helyeznek el, a vajúdó tükörből nézheti, ahogy előbukkan a baba feje.

A szülőszobákhoz saját fürdőszoba tartozik. Bármikor lehetőség van epidurális fájdalomcsillapításra, de az orvosok, élükön Hagymásy doktorral, inkább a pszichoprofilaktikus fájdalomcsillapítást alkalmazzák, amelynek lényege, hogy elvonják a figyelmet a fájdalomról. Ezt szolgálja a szülőszobákban szóló halk zene is.

A szüléseknél szívesen látott vendég az apa vagy bárki, akit maga mellett szeretne tudni a kismama. A kísérők külön folyosóról közelíthetik meg a szülőszobát, így biztos, hogy nem fogják zavarni a másik szobában vajúdót. Számukra egyszer használatos ruhaszettet biztosítanak.

Szent György Kórház, Székesfehérvár

Dalma és Máté nyolc órája születtek

3 kiló fölötti súllyal. Egész nap édesanyjuk

mellett lehetnek

Fotó: Méyvíz- Rendszeresen tartunk szülésre és anyaságra felkészítő tanfolyamokat, de a szülésen való részvételt nem kötjük ehhez. Sőt, keddenként délután két órakor mindenki számára lehetővé tesszük, hogy megnézhesse a szülőszobát – említi meg a főorvos.

– Nálunk a császármetszésről sincsenek kitiltva a kísérők. A szülőszobák közvetlen szomszédságában lévő császáros műtőben ők is helyet kapnak az anya feje mellett. A császármetszést spinális érzéstelenítésben végezzük, így nincs akadálya, hogy a kiemelés pillanatát együtt élje meg az új család.

Az anyákat újszülöttjeikkel kizárólag a 24 órás rooming-in szobákban helyezik el, melyek két-, három- és négyágyasak. Az igény szerinti szoptatást a csecsemősnővérek és két főállású védőnő is segíti. Az osztályon neonatológust (újszülöttgyógyászt) is foglalkoztatnak.

Az meg már az anyák szerencséje, ha Fejér megye súlyponti kórháza elérhető távolságra esik számukra, és azt is választják!

Tények, adatok

  • Az éves születésszám 2008-ban közel 3000 volt.
  • A császármetszések aránya 27%.
  • A gátmetszés nem kötelező, tavaly a szülések egyötödében sikerült elkerülni.
  • Beöntés helyett pezsgőkúpot kap a kismama, de csak ha ő szükségét érzi.
  • Lehet szülésznőt választani.
  • Hüvelyi szülés esetén három-négy nap után engedik haza az anyákat, császármetszés után ehhez még egy-két napot kell hozzászámolni.

Forrás: Kismama magazin