Terhesség

Rugalmas és stabil test, könnyebb szülés

A terhesség alatt testünk átalakul. A gerincgörbületek, a medence előrebillenése fokozódik, jobban megterheli a gerincet és a vállakat. A súlynövekedés a térdekben, bokákban okoz zavarokat.
2012. Január 23.

Ha már elsajátítottad a mozdulatokat, otthon is gyakorolj!

Túl sok mozgás vagy pihenés?

A legtöbben pihenéssel, kímélettel igyekeznek óvni túlterhelt testüket, pedig rosszabbat nem is tehetnének! A stabilitásért felelős úgynevezett tartóizmaink ekkor tovább sorvadnak, az elkerülhetetlen mozgás során így nagyobb eséllyel húzzuk meg magunkat, vagy terheljük túl ízületeinket, derekunkat.

Lemerevedés

A kímélet gyengíti izmainkat, beszűkülnek a mozgások. Ez csökkenti teherbíró képességünket, melyre azonban nagyon nagy szükségünk lesz a szülésnél.

A titkos hormon: relaxin

Sokan nem is tudják, hogy a szülés előtt egy speciális hormon segíti a medence tágulását, ez a relaxin. Fellazítja a szalagokat, könnyíti a tágulást, így könnyíti a szülést. Azonban közben jelentősen csökkenti a gerinc és az ízületek stabilitását, így azok védtelenebbé válnak.

Tartóizmaink

Lehetőségünk van azonban ellensúlyozni ezt a fellazulást, ha megerősítjük a tartóizmainkat. A legtöbb nemzeti szakmai szervezet komplikációmentes terhesség esetén kifejezetten ajánlja az alacsony-közepes szintű testedzést. Ebben főként arra kell törekedni a képzett oktatónak, hogy megőrizze mozgásainkat, és felkészítse testünket a folyamatos súlynövekedés és tartásváltozások okozta kihívásokra. A szülés örömteli, ugyanakkor rendkívül erős fizikai terheléssel járó lépcsőit is könnyebben viseljük majd, ha fizikai felkészülésünk eredményeként testileg és lelkileg felkészülve állunk a rajtvonalhoz.

Milyen mozgás ajánlott?

A pilates-módszer kifejezetten a tartóizomzat fejlesztésére koncentrál, és ebben valószínűleg verhetetlen. Az egyénre szabott pilates-órákon lehetőségünk nyílik arra, hogy egy képzett oktató hozott bajainkat és testünk adott állapotát figyelembe véve, személyre szabott gyakorlatsorokat alakítson ki számunkra.

Hogyan válasszunk megfelelő oktatót?

Keressünk olyan stúdiót, ahol külön figyelmet szentelnek a várandós vendégeknek, speciálisan kismamáknak kifejlesztett gyakorlatokkal várnak, és részletes információkat kap a kismama a biztonságos testedzésről és az ajánlott terhelésről.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: www.pilates.hu