Terhesség

Mit egyen a kismama – receptek minden harmadra!

A terhesség alatt nagyobb a szervezet ásványianyag- és vitaminigénye, aminek nagy részét táplálkozással biztosíthatod. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned a három harmadban.
2013. Október 15.

Receptek terhesség alatt

Első harmad

A korai velőcsőzáródás és a központi idegrendszer fejlődése miatt ennek az időszaknak a folsav a legfontosabb vitaminja. Forrásai a zöld leveles zöldségek, a máj, az élesztő, de bevethetjük a táplálékkiegészítőt is. Fokozzuk a C-vitamin-bevitelt is, ami javítja a folsav hasznosulását, óvja a sejtek épségét, fokozza az ellenálló képességet, és erősíti a méhlepényt. Forrásai: gyümölcsök, zöldségek, csipkebogyó. Magas vérnyomás és alhasi görcsök esetén szükség lehet magnéziumra és B6-vitaminra, de csak orvosi vizsgálatot követően. Egyél sok gabonát, olajos magvakat és hüvelyeseket!

Parajos-diós durumspagetti

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

16 dkg dió

fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja

három-négy tekerésnyi tarka bors (malomból)

egy mokkáskanál durva szemű só

egy-két nagy gerezd fokhagyma

25-30 dkg zsenge paraj

40-50 dkg durumspagetti

két evőkanál extra szűz olívaolaj

A diót a reszelt citromhéjjal, kevés frissen őrölt tarka borssal, a sóval és a fokhagymagerezdekkel konyhai robotgépben, zöldségprés segítségével vagy egyszerűen mozsárban pépesítjük. A csíkokra vágott parajt sós vízzel leforrázzuk. A spagettit a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, és főzőlevéből egy merőkanálnyit a diós masszára locsolunk. A tésztát keverőtálba rakjuk, az olívaolajjal megcsorgatjuk, és a leforrázott parajjal lazán összeforgatjuk. A diós mártással nyakon öntve tálaljuk.

Energia: 671 kcal

Fehérje: 20 g

Zsír: 37 g

Szénhidrát: 73 g

Második harmad

Ebben az időszakban a szervek fejlődésén van a hangsúly. Érdemes odafigyelni az omega-3 zsírsav megfelelő bevitelére, ami fontos szerephez jut az idegrendszer és a légzőrendszer fejlődésében. Forrásai a tengeri halak és a lenmagolaj. Mivel a magzat csontozata is nagy ütemben növekszik, nélkülözhetetlen a jelentős D-vitamin– és kalciumbevitel, melyek egymás hasznosulását is segítik. Forrásaik a tejtermékek és az olajos magvak.

Ezekben a hónapokban már megindul a magzat saját inzulintermelése, ezért csökkentsük az egyszerű cukrokat tartalmazó ételek mennyiségét az étrendünkben.

Paradicsomos-olívás halfilé mandulával

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

négy (egyenként 20 dkg-os) halfilé (például tonhal, tőkehal vagy afrikai harcsa)

frissen őrölt bors

három evőkanál szűz olívaolaj

két nagy, érett paradicsom vékony karikákra szeletelve

6 dkg magozott, zöld olívabogyó finomra aprítva

két nagy gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

egy kis csokor friss bazsalikom levelei apróra tépkedve

3 dkg pirított mandulaforgács

A halat sóval és borssal bedörzsöljük, majd egy evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. A paradicsomszeletekkel beborítjuk, az olívabogyóval és a fokhagymával megszórjuk, majd a maradék olajjal meglocsoljuk. A tálat 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és 22-25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a friss bazsalikommal és a pirított mandulával megszórjuk. Párolt kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé köretként.

Energia: 399 kcal

Fehérje: 38 g

Zsír: 28 g

Szénhidrát: 2 g

Harmadik harmad

Az utolsó trimeszterben már nagyon sok vasra van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen a vérkeringés és az oxigénellátás. A vastartalom az állati eredetű termékekből (jellemzően húsok, belsőségek) jobban hasznosul – ennek a hatékonyságát javítja a C-vitamin, ezért fordítsunk figyelmet annak pótlására is -, mint a növényekből, de érdemes étrend-kiegészítővel is biztosítani a megemelkedett szükségletet. Ilyenkor felgyorsul a magzat növekedésének üteme, ezt az évágyunk fokozódása is jelzi. Óvatosan bánjunk a kalóriákkal!

Póréval töltött csirkemell hideg-meleg salátával

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

Hozzávalók 4 személyre:

két (kb. 80 dkg) csirkemell négy részre bontva

két vastagabb póréhagyma hosszában félbevágva

két kiskanál só

húsz szelet füstölt húsos szalonna (úgynevezett sliced bacon)

a tepsi kikenéséhez:

0,5 dl szűz olívaolaj

a salátához:

30-30 dkg sárgarépa, pasztinák és csicsóka kockákra vágva

két-három evőkanál extra szűz olívaolaj

egy kis csokor metélőhagyma finomra aprítva

egy kis csokor zellerzöld finomra aprítva

A húsdarabokat hosszában középen átszúrjuk, és beletöltjük a póréhagymaszálakat. A külsejét sóval bedörzsöljük, majd a szalonnaszeletekbe csomagoljuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk, alufóliával lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) mintegy 40 perc alatt puhára sütjük. A tepsiről levesszük a fóliát, és még 10 percig pirítjuk. Közben a gyökérzöldségeket forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Az olívaolajat a zöldfűszerekkel összekeverjük, a zöldségre öntjük és összeforgatjuk, majd a megsült szalonnás hús mellé tálaljuk.

Kalória: 683 kcal

Fehérje: 50 g

Zsír: 37 g

Szénhidrát: 13 g

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin