Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Receptek terhesség alatt

2013. október 15. | Frissítve: 2016. július 2.

Forrás: Kismama magazin

A terhesség alatt nagyobb a szervezet ásványianyag- és vitaminigénye, aminek nagy részét táplálkozással biztosíthatod. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned a három harmadban.

Receptek terhesség alatt

Első harmad

A korai velőcsőzáródás és a központi idegrendszer fejlődése miatt ennek az időszaknak a folsav a legfontosabb vitaminja. Forrásai a zöld leveles zöldségek, a máj, az élesztő, de bevethetjük a táplálékkiegészítőt is. Fokozzuk a C-vitamin-bevitelt is, ami javítja a folsav hasznosulását, óvja a sejtek épségét, fokozza az ellenálló képességet, és erősíti a méhlepényt. Forrásai: gyümölcsök, zöldségek, csipkebogyó. Magas vérnyomás és alhasi görcsök esetén szükség lehet magnéziumra és B6-vitaminra, de csak orvosi vizsgálatot követően. Egyél sok gabonát, olajos magvakat és hüvelyeseket!

Parajos-diós durumspagetti

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg dió
fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja
három-négy tekerésnyi tarka bors (malomból)
egy mokkáskanál durva szemű só
egy-két nagy gerezd fokhagyma
25-30 dkg zsenge paraj
40-50 dkg durumspagetti
két evőkanál extra szűz olívaolaj
A diót a reszelt citromhéjjal, kevés frissen őrölt tarka borssal, a sóval és a fokhagymagerezdekkel konyhai robotgépben, zöldségprés segítségével vagy egyszerűen mozsárban pépesítjük. A csíkokra vágott parajt sós vízzel leforrázzuk. A spagettit a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, és főzőlevéből egy merőkanálnyit a diós masszára locsolunk. A tésztát keverőtálba rakjuk, az olívaolajjal megcsorgatjuk, és a leforrázott parajjal lazán összeforgatjuk. A diós mártással nyakon öntve tálaljuk.
Energia: 671 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 37 g
Szénhidrát: 73 g

Második harmad

Ebben az időszakban a szervek fejlődésén van a hangsúly. Érdemes odafigyelni az omega-3 zsírsav megfelelő bevitelére, ami fontos szerephez jut az idegrendszer és a légzőrendszer fejlődésében. Forrásai a tengeri halak és a lenmagolaj. Mivel a magzat csontozata is nagy ütemben növekszik, nélkülözhetetlen a jelentős D-vitamin- és kalciumbevitel, melyek egymás hasznosulását is segítik. Forrásaik a tejtermékek és az olajos magvak.
Ezekben a hónapokban már megindul a magzat saját inzulintermelése, ezért csökkentsük az egyszerű cukrokat tartalmazó ételek mennyiségét az étrendünkben.

Paradicsomos-olívás halfilé mandulával

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
négy (egyenként 20 dkg-os) halfilé (például tonhal, tőkehal vagy afrikai harcsa)

frissen őrölt bors
három evőkanál szűz olívaolaj
két nagy, érett paradicsom vékony karikákra szeletelve
6 dkg magozott, zöld olívabogyó finomra aprítva
két nagy gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
egy kis csokor friss bazsalikom levelei apróra tépkedve
3 dkg pirított mandulaforgács
A halat sóval és borssal bedörzsöljük, majd egy evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. A paradicsomszeletekkel beborítjuk, az olívabogyóval és a fokhagymával megszórjuk, majd a maradék olajjal meglocsoljuk. A tálat 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és 22-25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a friss bazsalikommal és a pirított mandulával megszórjuk. Párolt kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé köretként.
Energia: 399 kcal
Fehérje: 38 g
Zsír: 28 g
Szénhidrát: 2 g

Harmadik harmad

Az utolsó trimeszterben már nagyon sok vasra van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen a vérkeringés és az oxigénellátás. A vastartalom az állati eredetű termékekből (jellemzően húsok, belsőségek) jobban hasznosul - ennek a hatékonyságát javítja a C-vitamin, ezért fordítsunk figyelmet annak pótlására is -, mint a növényekből, de érdemes étrend-kiegészítővel is biztosítani a megemelkedett szükségletet. Ilyenkor felgyorsul a magzat növekedésének üteme, ezt az évágyunk fokozódása is jelzi. Óvatosan bánjunk a kalóriákkal!

Póréval töltött csirkemell hideg-meleg salátával

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók 4 személyre:
két (kb. 80 dkg) csirkemell négy részre bontva
két vastagabb póréhagyma hosszában félbevágva
két kiskanál só
húsz szelet füstölt húsos szalonna (úgynevezett sliced bacon)
a tepsi kikenéséhez:
0,5 dl szűz olívaolaj
a salátához:
30-30 dkg sárgarépa, pasztinák és csicsóka kockákra vágva
két-három evőkanál extra szűz olívaolaj
egy kis csokor metélőhagyma finomra aprítva
egy kis csokor zellerzöld finomra aprítva
A húsdarabokat hosszában középen átszúrjuk, és beletöltjük a póréhagymaszálakat. A külsejét sóval bedörzsöljük, majd a szalonnaszeletekbe csomagoljuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk, alufóliával lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) mintegy 40 perc alatt puhára sütjük. A tepsiről levesszük a fóliát, és még 10 percig pirítjuk. Közben a gyökérzöldségeket forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Az olívaolajat a zöldfűszerekkel összekeverjük, a zöldségre öntjük és összeforgatjuk, majd a megsült szalonnás hús mellé tálaljuk.
Kalória: 683 kcal
Fehérje: 50 g
Zsír: 37 g
Szénhidrát: 13 g
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések