Terhesség

Petesejt-kivetítés genetikai problémák előrejelzésére

Egy új "petesejt-kivetítési" technikával az esetek 90 százalékában előre jelezhetőek lesznek a genetikai problémák. Ez nagyot lendíthet az IVF eljárás (lombikbébi program) sikerességén, állítja egy új tanulmány.
2010. Július 17.

Arról viszont még nincs tiszta képünk, hogy e módszer megnöveli-e a sikeres terhességek számát, figyelmeztetnek mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek. Néhány brit kórházban már kérhető ez a 2000 fontos vizsgálat, amit főleg idősebb nőknek ajánlanak, abban az esetben, ha több IVF eljárás sem járt sikerrel.

Petesejt-kivetítés genetikai problémák előrejelzésére

A fiatal nők petesejtjeinek felénél, míg a 39 év feletti nők petesejtjeinek 75 százalékánál fedezhető fel kromoszomális rendellenesség. Az orvosok egy megbízható módszert keresnek, ami megmutatja, hogy melyek azok az egészséges petesejtek, amik az IVF eljárást sikeressé tehetik.

Az European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) 2010-es római konferenciájának résztvevői egy előadást hallgathattak meg arról, hogy a petesejt-kivetítés sokkal biztonságosabb és pontosabb módszer, mint azok az eljárások, amik az embrió sejtmintájából próbálják megállapítani a genetikai rendellenességet.

Ez a módszer a petesejt egy melléktermékét, az úgynevezett “poláris testet” vizsgálja, ami a petesejt genetikai anyagának a másolatát mutatja. Így orvosok láthatják, ha túl sok vagy túl kevés kromoszóma található a petesejtben. A legutóbbi vizsgálat, mely során 41 pár 200 petesejtjét elemezték, bebizonyította, hogy a módszer megbízhatóan szűri ki a genetikai problémákat. Mivel e kis tanulmány összesen csak nyolc sikeres terhességet eredményezett, korai lenne azt mondani, hogy e módszer hatására megugrik az eredményes megtermékenyülések száma.

Joep Geraedts professzor, az ESHRE munkacsoportjátnak vezetője, elmondta, hogy egy nagyszabású próbát terveznek, több száz nő bevonásával annak megállapítására, hogy valóban olyan nagy lehetőség-e ez, mint azt sokan állítják. Amíg nem tesztelték le alaposan e technológiát, addig nem szívesen ajánlja klinikai alkalmazásra, tette hozzá a professzor. “Remélem, megnöveli a sikeres megtermékenyülések számát, de ezt nem állíthatjuk biztosan, amíg további tesztek nem történtek.”

Simon Fishel professzor, a Care Fertility ügyvezető igazgatója, aki e teszt úttörője, 150 nőn végezte már el ezt a vizsgálatot, és állítja, hogy a teszttel duplájára nő a megtermékenyülés esélye. “Nagyon örülök, hogy találmányunkban látnak lehetőséget, viszont az ESHRE munkacsoportja még nem üdvözli a klinikai alkalmazás lehetőségét” – számolt be dr. Fishel. “Ha ez a módszer olyan hatásos, mint azt mi gondoljuk, abból nem csak az idősebb páciensek profitálnak.”

Tony Rutherford, a British Fertility Society elnöke szerint ezen eredmények nagy előrelépést jelentenek, de további vizsgálatok során kell még bizonyítani az eljárás hatékonyságát.

Forrás: Medipress