Terhesség

Péterfy Sándor Utcai Kórház

A kedves fogadtatással egy időben az osztályvezető főorvos, dr. Szepesi János azonnal figyelmeztet: náluk csapatmunka van, ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy helyettese, dr. Végh György is részt vegyen a beszélgetésen. (Írásunk a 2009 októberében készült.)
2010. November 02.

dr. Szepesi János és dr. Végh György

Fotó: Fábián OlgaA kórházbezárások miatt a Péterfyben az elmúlt években jelentősen nőtt a szülések száma. Megdöbbenek, amikor elhangzik a 40 százalékos császármetszési arány, amely többek között annak tudható be, hogy rengeteg az olyan anya, akinek az előző szülései műtéttel végződtek, náluk nagyobb az esély a császárra. A másik ok, hogy a kórházban koraszülött- és újszülött patológiás osztály működik, tehát nagyon magas a veszélyeztetett terhesek, koraszülők száma. Igen gyakori az epidurális érzéstelenítés: megközelíti a 80 százalékot.

– Az EDA nálunk huszonnégy órában hozzáférhető – mondja az osztály vezetője -, és a kismamák szívesen élnek is ezzel a szüléskönnyítő módszerrel. Az összes lehetőség mindenki számára elérhető! Ugyanolyan komolyan vesszük azokat a kismamákat, akik nem választott orvos miatt jönnek hozzánk, hanem egyszerűen azért, mert lakhelyük szerint ide tartoznak. Szeretnénk, ha mindenki elégedetten távozna a szülészetről, betegelégedettségi statisztikát is vezetünk.

A szülők készíthetnek szülési tervet, leírhatják kéréseiket, hogyan szeretnének vajúdni, szülni, mi az igényük a fájdalomcsillapítással, gátmetszéssel kapcsolatban vagy császármetszés esetén, és ehhez az orvosaink igyekeznek maximálisan alkalmazkodni. Ha az anya szeretne szabadon mozogni vajúdás közben, vagy szülőszéken szülni, megteheti. A babát azonnal mellre tesszük. A babaváró program ősztől tavaszig havonta egyszer ad alkalmat a szülés előtt álló anyukáknak a tájékozódásra, az osztály meglátogatására. A jövőben szeretnék ezt a felkészítő sorozatot még tovább fejleszteni, intenzívebbé tenni.

Péterfy Sándor Utcai Kórház

Noémi alig egy órája született

Fotó: Fábián OlgaA kórházban terhespatológia is működik, ahol különös figyelmet fordítanak a toxémiás, hipertóniás, diabéteszes és ikerterhes kismamákra. A Péterfyben önálló neonatológiai részleg működik, minden problémára felkészültek, így gond esetén sem kell másik kórházba szállítani a csöppségeket.

Császármetszés után azonnal az édesapa meztelen mellkasára teszik a picit, ha ezt a szülők is így szeretnék, mert fontosnak tartják, hogy a műtét segítségével érkező kisbaba se maradjon le az első meghitt pillanatokról. A koraszülött babákat is odaadják az édesanyának, amint lehet, hogy ők is élvezzék a testközelség gyógyító, nyugtató hatását, a számukra elengedhetetlen ellenőrzött, biztonságos körülmények között. A kórház honlapjára is büszkék az osztály munkatársai, mely szinte teljesen naprakész és bőséges információkkal szolgál az ott dolgozók szemléletéről, az intézmény nyújtotta lehetőségekről.

Tények, adatok

  • Születésszám 2008-ban: 1600, ennek 40 százaléka császármetszés.
  • Alapítványi szobák: négy kétágyas és két egyágyas.
  • Nem fizetős szobák: összesen tizenkét ágy áll rendelkezésükre, zömmel kétágyas szobák, a legnagyobb háromágyas.
  • Négy egyágyas szülőszoba van, alternatív vajúdáskönnyítő eszközökkel (bordásfal, labda).
  • Szülésznőválasztás lehetséges, két szoptatást segítő önkéntes áll rendelkezésre a hét minden napján.
  • Az apa császármetszés esetén bent lehet a műtőben (a “szőrkontaktusról” a Youtube-on láthattok videót).
  • A gyermekágyas osztály huszonnégy órás rooming-in rendszerben működik.
  • Az alapítványi szobákban az édesapa is bent maradhat éjjel-nappal.
  • A kórházban terhespatológia, koraszülött- és patológiás újszülött osztály, önálló neonatológiai osztály működik.

Forrás: Kismama magazin