Terhesség

Pajzsmirigy alulműködés és terhesség

A pajzsmirigy alulműködés enyhe formája - az ún. szubklinikus hypothyreosis - a várandósok 15%-ánál fordul elő az Egyesült Államokban, de világszerte gyakori probléma. Szükséges-e a kezelés minden esetben?
2017. Február 09.

Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a kezelésnek káros mellékhatási lehetnek.

A pajzsmirigy a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő szerv, mely a szervezet számára létfontosságú pajzsmirigy hormont termeli. A hormonnak szerepe van az anyagcsere folyamatok működésében, a növekedésben és a fejlődésben.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén megnövekedik a TSH nevű hormon szintje a vérben, mely ha kezeletlenül marad, növeli a vetélés, placenta leválás, az idő előtti burokrepedést, és újszülöttkori halál előfordulási kockázatát. – magyarázza Dr. Spyridoula Maraka, a Mayo Clinic endokrinológusa, a tanulmány vezetője. Azonban a kezelés más kockázatokat rejt magában: növeli a koraszülés, terhességi diabétesz, és preeclampsia előfordulását.

A tanulmány célja a terápia előnyeinek és hátrányainak feltárása volt. 5400 várandós nőt vizsgáltak, akiknél terhességük alatt jelentkezett szubklinikus hypothyreosis.

Egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a pajzsmirigyhormon kezelés és a vetélés alacsonyabb kockázata között, de csak azoknál a nőknél, akiknél jóval magasabb volt a TSH szint a kezelés előtt. Akiknél a hormon szintje csak minimálisan volt emelkedett, ez az összefüggés nem volt kimutatható.

A kutatók ez alapján azt hangsúlyozzák, hogy minden esetben külön klinikai döntést kell hozniuk a nőgyógyászoknak és az endokrinológusoknak, a kezelés létjogosultságáról, mérlegelve annak minden előnyét és hátrányát.

A tanulmányt a British Medical Journal folyóiratban publikálták.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Jelek, amik pajzsmirigy-alulműködésre utalnak
  • A pajzsmirigy a bűnös
  • Forrás: Medipress