Terhesség

Öt furcsa sóvárgás a terhesség alatt

A nők többsége érez sóvárgást valamilyen étel, ital után és vannak egészen különleges tárgyai is a terhesség alatti sóvárgásnak. Vajon mire utalhat, hogy mit kíván egy terhes nő?
2016. Július 05.
Sokan kívánják az uborkát terhesség alatt

Tejtermék, hús, jég, szén – bizony, a nők egy része akár még ez utóbbira is vágyakozhat a terhessége során. A legtöbb kismama intenzív sóvárgást érez, a nők 60 százaléka pedig drasztikus változást érezhet az ízlelésében ez idő alatt. Elképzelhető az is, hogy a testünk elutasítja azt, ami eddig a kedvencünk volt.

Úgy tűnhet, hogy ez a fajta sóvárgás a semmiből jön, a valóság az, hogy ennek is megvan a miértje – írja a The Sun. Az egyik legismertebb ok az, hogy a testünk bizonyos vitaminok, ásványi anyagok után vágyakozik, ezért kívánunk rá bizonyos ételekre a terhességünk ideje alatt.

Uborka

Ez az egyik legtipikusabb sóvárgás, ami a nátrium hiányával függ össze. A Portlandi Kórház dietetikusa, Ghazala Yousuf úgy fogalmazott, hogy aki a savanyúságokat kívánja, annak a szervezete valójában a nátriumot hiányolja. Ugyanakkor figyeljünk arra oda, hogy a túlságosan is sós ételek, mint a savanyúság, vagy a sült krumpli a vérnyomást is megemelhetik, így csak módjával fogyasszuk ezeket. Ha van rá lehetőség, akkor inkább pörkölt tökmagot majszoljunk, ennek alacsony a kalóriatartalma, és a só utáni vágyat is kielégíti.

Jégkrém

Vagy fagyi vagy sajt – bármilyen tejtermék kívánása azt jelenti, hogy kalciumra van szükségünk. A kalcium nélkülözhetetlen a baba növekedéséhez, ezért fontos, hogy mindig bevigyük a szükséges mennyiséget.Sok nő terhesen nem bírja elviselni a sajt szagát, éppen ezért inkább fordulnak a fagylalt felé.

Jég

Ha jeget akarsz ropogtatni a fogaid alatt terhesen, akkor valószínűleg vérszegény vagy. A kismamák szervezetének a megszokottnál több vörösvérsejtet kell termelnie ahhoz, hogy a magzat növekedni tudjon, ám a vérszegény nőknél ez a folyamat jóval lassabban megy végbe. Ez pedig vérszegénységet okozhat, tehát vasra van szükség.Persze még mielőtt bármit is tennénk, egy egyszerű vérvizsgálatot végeztessünk el és konzultáljunk orvosunkkal, szükség van-e vasra, és ha igen, akkor azt hogyan pótoljuk. Mindenesetre a halban, a csirkében, a dióban vagy a tojásban találunk vasat, ezekből nyugodtan fogyasszunk.

Vörös hús

Van, hogy egy vegetáriánus nő is megkívánja a vörös húsokat a terhessége során. Ennek valószínűleg az lesz az oka, hogy a szervezetnek még több fehérjére van szüksége. Azonban a táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy hetente kétszer fogyasszanak a kismamák vörös húsokat, a hét többi napján pedig inkább baromfit vagy halat egyenek.

Amikor nem élelmiszerek után sóvárgunk

A fura sóvárgást okozó evészavart Picának hívják, és az a lényege, hogy olyan dolgokat kívánunk meg, amelyeket nem arra találtak ki, hogy megegyünk. Ilyen lehet például a szén, a tégla, vagy a hamu. Bár inkább kisgyerekek szoktak ilyenek lenni, a jelenség egy maroknyi terhes nőt is érint.Kutatások szerint a kismamáknál a Pica megjelenése mögött pszichológiai okok lehetnek, valamint az, hogy egyes ilyen dolgok enyhíthetnek a hányingeren vagy az éhségérzeten.Érdekesség, hogy egy kutatás szerint a Picában szenvedő nők nagy része a szént kívánja meg. Tudósok szerint ez szintén vashiányra vezethető vissza.(Forrás: thesun.co.uk)Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti étkezés témában: