Terhesség

Összefügghet a nem kielégítő alvás és a terhességi cukorbetegség

Egy szingapúri kutatás összefüggést talált a terhesség alatti kevés alvás és a terhességi cukorbetegség (GDM - gesztációs diabétesz mellitusz) között. Ez az első kutatás, mely az alvás és a GDM közti kapcsolatot vizsgálta az ázsiai populációban.
2017. Január 18.

Az eredményeket a SLEEP című kiadványban közölték.

A cukorbetegség jelentős problémákat okoz világszerte, és egyre növekvő gondot Ázsiában. 2015-ben Szingapúrban volt a második legmagasabb a cukorbetegség előfordulása a fejlett országok között, emellett a terhességi diabétesz is nagy arányban fordul elő, mely növeli a kettes típusú cukorbetegség rizikóját. A terhesség alatti kezeletlen cukorbetegség mind az anya, mind a magzat számára veszélyt jelent, így koraszülést, elhúzódó vajúdást, szülési traumát, a későbbiekben az anyánál cukorbetegség kifejlődését okozhat, illetve növeli a magzati és anyai halálozást.

Az alvást már leírták korábban is, mint a glükóz anyagcseréjét befolyásoló tényezőt, és néhány tanulmány kimutatta, hogy a kevés alvás és a kettes típusú cukorbetegség között kapcsolat állhat fenn. Néhány friss kutatás szerint a szingapúri felnőttek szenvednek az alváshiánytól leginkább a világon, mely segítheti a GDM kialakulását az ázsiai nőkben, akik a kaukázusi nőkkel szemben eleve nagyobb rizikónak vannak kitéve a GDM kialakulását nézve.

A GDM és az alvás közti összefüggés tisztázására, a Duke-NUS Medical School docense, Joshua Gooley és Dr. Cai Shirong, a National University of Singapore Yong Loo Lin School of Medicine munkatársa vizsgálta a Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes (GUSTO) résztvevőiben az alvás és a glükóz szintje közti kapcsolatot.

A vizsgálat során 686 nő töltött ki egy az alvásra vonatkozó kérdőívet, majd orális glükóz tolerancia teszt segítségével vizsgálták a glükóz szintjüket a terhesség 26. és 28. hetében. A 686 nő közül 131-et diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséggel.

Statisztikai vizsgálatok segítségével próbálták kideríteni az életkor, BMI, korábbi GDM figyelembe vétele után, hogy a hat óránál kevesebb alvás növekvő kockázatot jelent-e a GDM-mel szemben. Az eredmények szerint a hat óránál kevesebbet alvók között a GDM előfordulása 27,3% volt, míg a hét és nyolc óra között alvóknál ez 16,8%.

„A kutatásunk is alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a megfelelő alvás csökkentheti a magas glükóz szint és a GDM előfordulását” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Gooley. „Fontos, hogy az orvosok is hangsúlyozzák a betegeiknek az alvás értékét a cukorbetegség elleni küzdelemben.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • A terhességi cukorbetegség enyhe formában is probléma
  • Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség
  • Forrás: Medipress