Terhesség

Őssejtek a biztonság kedvéért

Egyre több kismama kérdezi meg orvosa véleményét a köldökzsinórvér tárolásról. Vajon érdemes nem is kevés pénzt szánni rá?

A Kismama magazin szakértőjének, dr. Szőnyi Györgynek, a G1 Intézet igazgatójának válasza: IGEN!

Persze a kérdésre ennél sokkal árnyaltabban is felelhetünk szakmai és gazdasági érvek alapján.

Az újszülött köldökzsinórjából levett vér őssejtjei nem csak saját célra használhatók fel. Megfelelő immunológiai egyezés esetén a gyerek családtagjának, például testvérének kezelésére is alkalmas lehet. Előny továbbá, hogy a saját céllal tárolt köldökzsinórvér-minta szükség esetén azonnal rendelkezésre áll, és nem kell kivárni a hosszan tartó donorkeresési folyamatot, ezzel esetleg rontva a beteg gyógyulási esélyeit.Az őssejtkutatás számos eredménye már bevett eljárás a gyakorlati gyógyászatban. Magyarországon két jelentős szakmai központ foglalkozik őssejt felhasználásával: az egyik a budapesti Szent László Kórház Felnőtt és Gyermek Őssejt-transzplantációs Osztálya, a másik a Miskolci Gyermek-egészségügyi Központ Csontvelő-transzplantációs Osztálya. Évente több mint 300 őssejt-transzplantációra kerül sor, ezek zöme vérképzőőssejt-átültetés.

A transzplantáció sikere függ a beteg életkorától, a diagnózistól, a betegség stádiumától is.Napjainkban a köldökzsinórvér-eredetű őssejteket ilyen célra leggyakrabban a vérképzőrendszert vagy az immunrendszert érintő betegségekben, valamint daganatok és bizonyos anyagcserezavarok esetén alkalmazzák.

Sokba kerül?

Az őssejttárolással kapcsolatos költséget akár biztosítási összegnek is tekinthetjük. A szolgáltatók az egyösszegű térítéstől a havi részletekig számtalan lehetőséget kínálnak. Annyi bizonyos, hogy a köldökzsinórvér levétele egyszeri és megismételhetetlen alkalom, ráadásul éppen abban reménykedünk, hogy soha nem kell majd felhasználni.

Így veszik le

Az erre külön felkért szülészorvos gondoskodik a baba világrajöttét követően – a kismama és az újszülött ellátása után – az elkötött köldökzsinór fertőtlenítéséről. Ezután tű segítségével veszik le a köldökzsinórban futó vénából a 60-150 milliliternyi vért, melyet a szülőktől átvett vérvételi dobozban található vérgyűjtő zsákba vezetnek. A vérvételi zsákban található véralvadásgátló gondoskodik arról, hogy szobahőmérsékleten a következő 48 órában – amíg a laboratóriumba kerül – mindenféle károsodás nélkül eltartható legyen.

Olyan szolgáltatót válassz…

– amelynek a laboratóriuma teljes körű és megbízható, magas színvonalú köldökzsinórvér-őssejtbanki szolgáltatást nyújt!

– mely az őssejtmintákat lehetőség szerint Magyarországon tárolja!

– amelynek – a hazai jogszabályoknak megfelelően – magyarországi transzplantációs központtal kialakított szakmai együttműködése van! A felhasználás során ugyanis a magyarországi szakmai háttérintézet dönt a minta sorsáról.

– amelynek a működését folyamatos szakmai fejlődés és a naprakész tudományos igényesség jellemzi. Legyen biztos gazdasági háttere a tároló banknak!

Forrás: Kismama magazin