Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nőnap - kicsit másképp

Szerző: Guttmann Enikő

2012. március 8.

Forrás: babaszoba.hu

A mai napig az a szomorú szemlélet, hogy a háztartásbeli igazából nyaral, a gyesen lévő kismama egész nap a játszin reszelgeti a körmét, míg apa keményen dolgozik a megélhetésért.

Nőnap a Babaszobán A legtöbb kisbabás anyuka zsebében kinyílik a bicska a "de hiszen otthon vagy, úgyis ráérsz" frázistól, ettől függetlenül lépten-nyomon bele lehet botlani. Szerencsére, míg alig pár évtizede még szégyellnivaló volt, ha egy nő azt mondta: "Nekem ez sok. A háztartás, a gyerek, a meló..." , addig manapság egyre több férfi (és nő) fogadja el, hogy az otthoni helytállás értékes, becsülendő MUNKA.Pénzemberek, bloggerek vetik fel a kérdést: számszerűsítve vajon mennyit ér egy háztartásbeli? (Ha kíváncsi vagy, katt ide!) Vagyis a nők társadalmi megítélése szerencsére apránként, de változik. Erre a változásra pedig nagy szükségünk van. Bár rengeteg minden történt, mióta az 1800-as évek közepén New York-i textilipari dolgozók tüntetést szerveztek az emberibb munkafeltételekért, a harc még nem ért véget. Külsőségek tekintetében egyenlőnek számít már férfi és nő, azonban a négy fal között sajnos nem mindig így van. A családon belüli erőszak, illetve a családon belüli nemi erőszak még mindig megdöbbentően gyakori jelenség, holott a napvilágra került esetek száma valószínűleg csak a töredéke az összesnek. Mi erre a magyarázat? A mai magyar törvényi gyakorlat, a megalázó feljelentési procedúra, a bírósági eljárás, a nem kielégítő rendőri védelem sok esetben visszatartja az áldozatot attól, hogy egyáltalán hivatalos szervhez forduljon.

Az Amnesty International évek óta küzd azért, hogy más országokhoz hasonlóan itthon is ténylegesen büntethető legyen a családon belüli erőszak, és megváltozzanak a nők bántalmazását övező társadalmi előítéletek.

Az AVON mint a nőkért felelős vállalat idén csatlakozik ahhoz a népi kezdeményezéshez, amely 50 000 aláírással kívánja elérni, hogy a parlament napirendre tűzze az ügyet, és végre önálló törvényi tényállás szülessen a családon belüli erőszak megfékezésében.
Írd alá te is! És amikor átnyújtják a kollégáid a nőnapi virágot, gondolj arra, mennyi minden változott pár száz év alatt. Változtassunk hát mi is, hogy a lányainknak már kevesebbet kelljen!

Címkék:

nőnap

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések