Terhesség

Nobel-díjas lett az otthon szülést kísérő bába

Ina May Gaskin 71 éves amerikai bába életművéért érdemelte ki, hogy az alternatív Nobel-díjként ismert Right Livelihood Award díjazottjai közt lehessen.
2011. Szeptember 30.

A díjat olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, és már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre. Bár a díjat osztó The Right Livelihood Foundation alapítvány maga sosem használja az „alternatív Nobel-díj” kifejezést, mégis ezt tartják a svéd kémikus alapította díj legautentikusabb kiegészítésének.

Idén Huang Ming kínai mérnök, Jacqueline Moudeina csádi jogász, egy gazdálkodással foglalkozó civil szervezet, a GRAIN, és Ina May Gaskin amerikai bába kapta.

Nobel-díjas lett az otthon szülést kísérő bába

A Farm

Ina May 1971-ben Tennessee államban telepedett le férjével, miután egy nagyobb hippitársasággal beutazták Amerikát, majd létrehozták a Farmot. A vándorlás közben több baba is született, így Ina meglehetős gyakorlatot szerzett a természetes szüléskísérésben. A Summertownban alapított Farm Bábaközpontnak ő lett a vezetője, több mint 2000 baba születésénél segítettek a családok otthonában. Eredményeik hihetetlen számokkal sokkolják a medikalizált szülésben gyakorlott orvosokat.

„A Farmon élő nők újra megtanultak és rendkívüli sikerre vittek olyan női viselkedésmódokat, amelyekben a civilizált kultúrákban élő nők köztudottan nem jók – azokat, amelyek túlmutatnak az általános orvosi megértés határain a nők testét és a szülést illetően.

Bábaként szerzett tapasztalataim megtanítottak arra, hogy a nők teste még mindig működik. Igaz, néha nekünk is kórházba kell szállítanunk egy-egy asszonyt császármetszésre vagy műszeres szülésbefejezésre, de az ilyen beavatkozások viszonylag ritkák azoknál a nőknél, akik a Farmon szülnek. (A császármetszések aránya a 2000. évig 1,4 százalék volt nálunk, a fogós és vákuumszívásos szüléseké 0,05 százalék. Az USA országos császármetszésaránya a 2001. évben 24,4 százalék volt, a műszeres szülésbefejezéseké pedig 10 százalék körül)” – írja Ina May Útmutató a szüléshez című könyvében.

Az alternatív Nobel-díjjal járó pénz és megbecsülés jó helyre került.