Terhesség

Nem segít a méhlepény visszamaradásán az oxitocin

Nem csökkenti a kézi eltávolítás szükségességét a köldökvénába adott oxitocin méhlepény-visszamaradás esetén, derül ki a Liverpooli Egyetem és a Liverpooli Női Klinika kutatóinak közleményéből.
2009. December 28.

A szülések 0,1-2 százalékában fordul elő lepény-visszamaradás, az arány a jóléti államokban magasabb. Azonnali beavatkozás hiányában a placenta visszamaradása életveszélyes vérzéses szövődménnyé válhat. A jelenlegi kezelés a lepény kézzel történő leválasztása műtéti körülmények között érzéstelenítésben. Műtét, sebész és altatóorvos hiányában azonban a méhlepény visszamaradása akár az esetek tíz százalékában halálos lehet. Olcsó, egyszerű, hatékony megoldásra lenne szükség, melyet sokan az oxitocin injekcióban láttak.

A brit kutatók 577 pakisztáni, ugandai és egyesült királyságbeli asszonyt vontak be vizsgálatukba. A szülés után vagy vizet, vagy pedig ötven egység oxitocint tartalmazó sóoldat injekciót kaptak a köldökvénán keresztül közvetlenül a méhlepénybe. A placenta kézi leválasztásának szükségessége a két csoportban csaknem megegyezett: 61, illetve 62 százaléknak bizonyult.

Meglepő módon az Egyesült Királyságban végezték a legtöbb kézi leválasztást (69 százalék), Pakisztánban az esetek 62, Ugandában mindössze 47 százalékában volt erre szükség. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a jóléti államokban könnyebben rendelkezésre állnak a szükséges személyi és anyagi feltételek. Az eredményeket Dr. Andrew D. Weeks és munkatársai a The Lancet-ben publikálták.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi lesz a méhlepénnyel?
  • Mi okozza a szülés utáni vérzést?
  • A születés folyamata
  • Forrás: Medipress