Terhesség

Nagy bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájás

A várandósság alatti fejfájás hátterében akár súlyos egészségügyi probléma is meghúzódhat - figyelmeztet a Southamptoni Egyetemi Kórházak egyikének szakértője.
2014. Június 21.

Kirsty Revell, a Princess Anne Hospital szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a terhességi fejfájások 90 százaléka migrénes vagy tenziós eredetű, s általában javul vagy megszűnik a várandósság utolsó hat hónapjában. A kismamák néhány százalékánál azonban akár életveszélyes idegrendszeri állapotra is utalhat a fejfájás, ami harmadik leggyakoribb halálok az állapotos nők körében.

A The Obstetrician and Gynaecologist című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz dr. Revell a fejfájás legismertebb okait vizsgálta meg a várandósság alatt és a szülés utáni időszakban, a velük összefüggésben lévő problémákat, valamint azt, hogy a háziorvosok, a szülésznők és a szülészek hogyan biztosíthatják a megfelelő kezelést.

“A fejfájás gyakori panasz az életünk során, amelytől néhány nő fokozottabban szenved a terhesség alatt. A legtöbb esetben ártalmatlan migrénről vagy tenziós fájdalomról van szó, ami nem árt sem az anyának, sem a babának, egyszerűen csak kellemetlen. Bizonyos típusú fejfájások azonban arra utalhatnak, hogy valami nagy baj van, s az orvosoknek képeseknek kell lenniük ennek felismerésére. A veszélyes állapotok közé tartozik az agyi trombózis és a magas agyi nyomás” – magyarázta dr. Revell.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a migréntől szenvedő nőknél kétszer nagyobb a preeklampszia, azaz a terhességi mérgezés kockázata. Ez a nem ritkán előforduló állapot magas vérnyomással és fehérjevizeléssel jár, illetve terhességi szövődményekhez vezethet. “Fontos, hogy elkerüljük az alaptalan pánikkeltést, ám tisztában kell lennünk a kockázatokkal” – összegezte dr. Revell.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Preeklampszia – egy kevésbé ismert terhességi szövődmény
  • Előre jelezhetővé válik a preeklampszia
  • Terhességi toxémia
  • Forrás: Medipress