Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől véd a védőnő?

Szerző: Szénási Dóra

2005. szeptember 14. | Frissítve: 2016. április 19.

Forrás: HáziPatika.com

A jól kiépített hazai védőnői rendszer valóban gondos ellátásban, bizonyos értelemben védelemben is részesíti a kismamákat. Mit várhatunk tőlük, miben tudnak segíteni?

Mitől véd a védőnő?

Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant. Amit persze sokan már sejtünk, hiszen reggelenként rohanunk a fürdőszobába, egész nap gyomorégéssel, émelygéssel küszködünk. Zavarnak a szagok, ami a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön még elviselhetetlenebb.

De boldogok vagyunk, elviseljük az apróbb kellemetlenségeket, hiszen ez ezzel jár. Nézegetjük a kirakatokat: a bébiholmikat és a kismamaruhákat, és ha eddig még nem ájultunk el, akkor ez biztosan bekövetkezik-, amennyiben az árcédulákra esik a tekintetünk.
És ez még csak a kezdet. Az orvos megállapítja a terhességet, majd a felelős személynek (orvos, szülésznő - utóbbit alacsony kockázatú terhesség esetében választhatjuk) írásban kell tájékoztatni a gondozást végző védőnőt a történésekről. A védőnőnek a terhesgondozási könyvben rögzíteni kell a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét, címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét, elérhetőségét is.

De ki is az a védőnő? Maga a szó szinte mindenki számára ismerősen hangzik, de tulajdonképpen mivel is foglalkozunk pontosan: a védőnők egészségügyi diplomával rendelkező szakemberek, akik a családok, várandós anyák, csecsemők, gyermekek preventív (megelőző, tanácsadó) ellátását végzik az adott területen lévő védőnői körzetekben, oktatási-nevelési intézményekben, családvédelmi szolgálatnál és kórházakban. A családoknak alanyi jogon jár ez a szolgáltatás.
Saját védőnőjét mindenki a lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez legközelebb lévő gyermekrendelőn keresztül találhatja meg, ott lehet érdeklődni, hova is tartoznak területileg. Ha több lakóhellyel rendelkezik valaki, ott érdemes jelentkezni, ahol a legtöbbet tartózkodik.

A terhesgondozás során a kapcsolatfelvétel a kismama és a védőnő között először a terhesség kezdeti szakaszában történik meg, azonban jó tudni, hogy napjainkban optimális családtervezési szolgáltatás is folyik, ahol szintén védőnők dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal párok, akik igénylik, már a gyermek megfogantatása előtt tanácsot és segítséget kapnak annak érdekében, hogy ne csak a véletlenen múljon a családalapítás időzítése, módja és minősége.
A védőnők speciálisan arra lettek felkészítve, hogy a várandós nők terhességének lefolyását kontrollálják, segítséget nyújtsanak a helyes életmód kialakításában (táplálkozás, higiéné, pihenés, sport, öltözködés, gyógyszerszedés, fertőzések megelőzése); a gyermek fogadására való felkészülésről, szülésről beszélgessenek a kismamával, valamint figyelemmel kísérjék a gyermek fejlődését, tanácsot adjanak az életkornak megfelelő gondozásáról, táplálásról, nevelési elvekről, gyermek személyiségfejlődéséről.

A terhesgondozást a védőnő a szülész-nőgyógyásszal és a háziorvossal együtt végzi. A védőnők feladatai hangsúlyosabbak lettek 2014-től. Az ő felelőssége, hogy kiállítsa a terhesgondozási kiskönyvet, segít a kismamának a szülésre, babagondozásra való felkészülésben, megismeri a kismama körülményeit, tanácsokkal látja el és ő adja ki arról is az igazolást, hogy a kismama részt vett a terhesgondozáson. A védőnő az, aki tájékoztatja a kismamát a vizsgálatokról, a várandósság alatti egészséges életmód jelentőségéről. Felkészíti a kisbaba érkezésére, segítséget nyújt szoptatási kérdésekben.

A nem feltétlenül a várandós nőkkel kapcsolatos védőnői feladatok közé került a méhnyakrák-szűrés is.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők
 • A terhesgondozás útvesztőiben
 • Terhesgondozás 2015: szabályok és lehetőségek
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések