Terhesség

Mit egyél várandósan karácsonykor?

Kismamaként sokszor nehéz eldönteni, hogy mely ételek biztonságosak a babára nézve. Fokozottan igaz ez karácsonykor, mikor napokig terülj, terülj asztalkám vár mindenhol, akárhova mész. Segítünk, hogyan válassz okosan!
2016. December 14.

Mit egyél várandósan karácsonykor?

Válassz jól előételt!

A füstölt lazac – amennyiben friss és megfelelő körülmények között tárolták – ideális előétel, ha babát vársz, ugyanis rendkívül gazdag proteinben és omega-3 zsírsavakban, mely a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésére nagyon jó hatással van.

A főtt/sült húsok biztonságosak, mint például a főtt sonka, ellenben a nyers, szárított vagy érlelt (pl. pármai vagy serrano sonka, sushi, tatárbifsztek) változatokat kerüld el! Ezek ugyanis toxoplazma-fertőzést okozhatnak, ami nagyon veszélyes lehet a babára nézve.

A legjobb, ha most a különféle pástétomokat is mellőzöd. Még egy szimpla zöldség pástétom is lehet Listeriával fertőzött, mely egy olyan baktérium, ami hányással, hasmenéssál járó ún. liszteriózist okozhat, ez pedig terhes nőknél vetéléshez vagy halva születéshez is vezethet.

Csakis “jól átsülve”

Attól még, hogy állítólag sült hússal van dolgod, előfordulhat, hogy nem sütötték át rendesen azt a pulykát vagy csirkét. Ha csak egy halovány kis rózsaszín részt vélsz felfedezni a húson, akkor is tedd félre inkább, és válassz más fő fogást. Amennyiben te készíted az idei karácsonyi ebédet, inkább süsd túl a húst, mint hogy véletlenül nyers maradjon a belseje.

Krumplipüré helyett kelbimbót!

Sokan ki nem állhatják, pedig kismamaként a legjobb köret, amit választhatsz. Gazdag magzatvédő folsavban és magnéziumban, ráadásul magas a rosttartalma is, mely az emésztésre is kiváló hatással van. Mindössze tíz darab kelbimbó fedezi a napi C-vitamin szükségleted 140 százalékát (mely szükséges a kollagéntermeléshez, hogy a kisbabád bőre és csontjai megfelelően fejlődjenek), valamint rengeteg véralvadást segítő K-vitamint is tartalmaz.

Tehát, ha jót szeretnél magadnak és a babádnak, akkor a bevált krumplipüré mellett idén készíts párolt kelbimbót is köretnek, és pakold meg jól a tányérodat.

Kerüld a nyers tojást!

Első számú ellenséged: a nyers tojás. Ugyanis egy rád és a magzatodra nézve nagyon veszélyes betegséget, szalmonellát terjeszthet. Különböző krémek, öntetek, sodók, pudingok, habos sütemények (pl. tiramisú, madártej, tojáslikőr) esetében legyél nagyon körültekintő, és ha vendégségben vagy, inkább kérdezz rá, hogy szerepel-e az összetevők között nyers tojás.

Mondj nemet az alkoholra!

Egy karácsonyt és szilvesztert ki lehet bírni nélküle, hidd el. Az alkohol fogyasztása növeli az esélyét a koraszülésnek és annak, hogy kórosan alacsony súllyal szülessen a kisbabád. Mindemellett vizelethajtó, kedvezőtlenül befolyásolja a vércukorszinted (ergo hatására többet eszel, mely egyenes út a terhességi pluszkilókhoz), ráadásul a vitaminok (különösen a B-vitaminok) felszívódását is gátolja. Kell ez neked? Na ugye, hogy nem!

Óvatosan a sajtokkal!

A kemény sajtokkal (mint amilyen az Ementáli vagy a Cheddar) nincs semmi gond, ám a penészes, lágy sajtoktól tartsd távol magad, mint pl. a Camembert vagy a Brie, és a puha, kék erezetű különlegességeket (pl. Gorgonzola, Rokfort) is csak három lépés távolságról szemléld. Szintén tiltólistásak idén a pasztörizálatlan tejből készült sajtok, melyek a pástétomokhoz hasonlóan a Listeria nevű baktérium miatt lehetnek veszélyesek rád és a babádra.

Nassolj!

Ha te vagy a házigazda, készülj egészséges nassolnivalókkal is. Az aszalt sárgabarack legyen az első számú kedvenced idén, ugyanis tele van vassal, folsavval, káliummal, C-vitaminnal és emésztésserkentő rostokkal. Ugyanígy rájárhatsz majd az olajos magvakra (mandula, mogyoró, pekándió, tökmag, napraforgómag) is, melyek terhesség alatti fogyasztása kutatások szerint csökkenti az esélyét, hogy a gyermeked allergiás legyen ezek bármelyikére.

A dió mind közül az egyik legjobb választás, hiszen dúskál többek között omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban, folsavban, kalciumban, cinkben, és megakadályozza a vércukoringadozást is, ami az esetleges ünnepi túlevésekhez vezethet.

Karácsony és terhesség: