Terhesség

Mindennap vasat?

Alapvető tézis, hogy a kismamának vasat kell szednie. De vajon mennyire megalapozott ez az állítás?
2012. December 01.

Bár szinte minden kismamának vasat írnak fel a várandósság alatt, a legújabb kutatások erősen megkérdőjelezik ennek szükségességét. A vasadagolás mellett általában a vér hemoglobinszintjének csökkenése miatt döntenek, ez azonban bizonyos határok között normális jelenség, hiszen több vér kering a szervezetben. Az elemzésekből kiderült, hogy a naponta szedett vaspótlás semmivel sem hatékonyabb, mint a heti két-három alkalommal adagolt, ráadásul utóbbi esetben a kellemetlen mellékhatások is ritkábbak.

A másik érdekes megfigyelés, hogy a vasszint a pótlás ellenére is csökkent a vizsgált kismamáknál, ami arra a valójában régóta ismert tényre utal, hogy a szervezet a vérben keringő vas mennyiségének csökkentésével próbál védekezni a várandósság alatti fokozott fertőzésveszély ellen. A valódi vérszegénység az egészségesen táplálkozó kismamák körében nagyon ritka, ráadásul a babavárás idején a táplálék vastartalmának nagyobb része hasznosul, mint egyébként.

Érdemes vaspótlás helyett az egészséges táplálkozásra helyezni a hangsúlyt: a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz az a legjobb, ha az élelmiszereken keresztül jutunk hozzá. Vasban gazdag ételek a spenót, a tojás, a bab, a lencse, a kagyló, az áfonya, a tofu, a gabonák, a paradicsom és a máj. Az állati eredetű élelmiszerekből könnyebbe szívódik fel a vas a szervezetben, mint a növényiből, a C-vitamin pedig megtámogatja a felszívódást, ezért érdemes olyan ételeket is enniük a terhes kismamáknak, amelyek C-vitaminban is gazdagok (articsóka, édes burgonya, csicsóka, kínai kel, kelkáposzta, mángold, répa, cékla).

Kapcsolódó cikkeink:

Se többet, se kevesebbet!

Több vas, nagyobb baba?

Koffein- és alkoholfogyasztás – barát vagy ellenség?

A 10 legegészségesebb étel