Terhesség

Mikor látszik már, hogy terhes vagyok?

Az első babavárás idején akár öt hónap is eltelik, mire az egyre jobban gömbölyödő pocak a kívülálló számára is felismerhetővé válik anélkül, hogy jellegzetes kismamaruhák hívnák fel a figyelmet a másállapotra.
2007. Szeptember 06.

A méh növekedése azonban már jóval korábban kikényszerít egy kis plusz helyet: rosszulesik a szűk, feszülő nadrág, a szoros harisnya, az összegörnyedt testhelyzet. Figyeljünk ezekre a jelzésekre, és hordjunk rugalmasabb, puhább kelmékből szabott ruhákat.

A második, harmadik babánál már hamarabb “engednek” a szövetek, előbb feltűnik a domborodó pocak, bár lehet, hogy ebben már az is közrejátszik, hogy a másállapotra hivatkozva kevésbé húzzuk be a hasunkat.

Mekkora lesz a hasam?

A terhesség hónapjai alatt a méh több mint a tízszeresére nő, ehhez a változáshoz a has izmai és a has bőre is alkalmazkodik. Ha egyébként is rendelkezünk némi túlsúllyal, vagy a várandósság során többet nassolunk a kelleténél, a has alatti zsírpárnák tovább növelik a pocak méretét. Erre nem árt odafigyelni, mert ha az áldott állapotunkban túlságosan elengedjük magunkat, a szülés után szembesülhetünk a káros következményekkel.

Minden kismama várja, hogy végre gömbölyödni kezdjen a hasa

Természetesen nassolni szabad, sőt, nincs olyan kismama, aki ne kívánna meg ilyenkor valami extra finomságot, de figyeljünk oda a mértékletességre. A várandósság alatt végezzünk könnyű testmozgást is, tornázzunk otthon vagy sétáljunk nagyokat. Ne türelmetlenkedjünk, amikor eljön az ideje, ha akarnánk se tudnánk letagadni, hogy babát hordunk a szívünk alatt, a kerekedő pocakunk árulkodni fog majd helyettünk!

Ezek is hasznosak lesznek, ha babát vársz:

Forrás: Kismama magazin