Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mik a lehetőségek endometriózis esetén?

Szerző: Sződy Judit

2011. december 3. | Frissítve: 2016. március 23.

Forrás: babaszoba.hu

Megjött? Fáj? Nagyon fáj? Néha középidőben is? És csak nem akar megfoganni a baba? Reméljük, az orvosod endometriózisra is gondol.

Ha nem szenvedsz tőle, akár érdekesnek is találhatod ezt a titokzatos jelenséget: a méh nyálkahártyájának (endometrium) apró szövetdarabjai jelennek meg a méhen kívül, szinte bármely szerven. A hashártyán, a petefészken, a belekben, a petevezetéken, de akár a tüdőben is találhat endometriózist az orvos.

A tünetek nagy részét az okozza, hogy nemcsak megjelenik, de működik is a szövetdarabka. Ahogy a méhen belül egy ciklus alatt megvastagodik és bevérzik, ugyanígy viselkedik az "illegálisan elfoglalt" területeken is. A duzzanat és a vérzés fájdalmat okoz, a szövet által kibocsátott gyulladásos izzadmány zavarja az adott szerv normális működését. Fájdalmas a menstruáció, fájdalmas lehet a szex, és késhet a baba.

Hogy kerül oda?

Az endometriózis kialakulásának oka éppoly talányos, mint maga a betegség. Több feltételezés létezik, de egyikkel sem vagyunk kisegítve, hiszen ezekkel nem jutunk közelebb a megelőzéshez. A "retrográd menstruációs elmélet" szerint a menstruációs vér és szövettörmelék nemcsak a hüvelyen át távozik, de a petevezetőkön keresztül a hasüreg felé is elvezetődik.

Fájdalmas görcsöléssel járhat az endometriózis


Ezek a pici szövetdarabkák megtapadnak, majd a rájuk jellemző működésbe kezdenek. Van, aki immunológiai, más genetikai okokra gondol. Egyes kutatók szerint a vér- és nyirokkeringés útján is idegen területekre evezhetnek az endometrium-törmelékek. Az is lehet, hogy mindez együttesen érvényes. És ha már megtörtént a baj, jobb utánanézni, hol és milyen fázisban található endometriózis.

A legjobb bekukucskálni

A beteg által leírt tünetek és a belső (hüvelyi) vizsgálat gyakran megerősíti az orvost abban, hogy endometriózisról van szó. De biztosra akkor mehet, ha látja is, mi van odabent. A legmegbízhatóbb diagnózis laparoszkópia segítségével várható, melynek során az orvos a hasfalon nyitott kicsi réseken bevezetett műszerrel tekint be a hasüregbe. Ma egy bizonyos speciális szövetfestési eljárással a kisebb elváltozásokat is láthatóvá tudják tenni. A talált elváltozást az orvos akár azonnal el is tudja távolítani.

Műtét nélkül nem megy?

A lelkiismeretes orvos mindig a beteg állapotának és élethelyzetének figyelembevételével hozza meg döntéseit. Ha a paciens nem szeretne gyereket, átmenetileg elég lehet a fájdalomcsillapítás alkalmazása is. Szintén átmeneti, de hatékonyabb kezelés a ciklus mesterséges elnyomása hormonok adagolásával. Ma már többféle gyógyszeres megoldás választható, de mindegyik időleges. A legjobban akkor jár a beteg, ha sebészeti úton el is távolítják a szökevény endometrium-darabkákat a szervezetéből, lehetőleg lézeres eljárással, így kevesebb a vérzés, "szebb" az eredmény.

A jól sikerült műtét csökkenti a kiújulás esélyét, de utókezelésre szükség lehet. Személyre szabott hormonális támogatás, életmód- és étrendváltás és természetgyógyászati kezelések segíthetik a beteget a műtét utáni időszakban. Fontos, hogy orvosod újra lásson, akkor is, ha jól érzed magad. Eleinte két-három havonta, majd félévente keresd föl, hogy ellenőrizze, minden a helyén van-e. És csak a helyén!Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője


További cikkek az endometriózisról:
 • Endometriózis után lehet még gyerekem?
 • Endometriózis, avagy a meddőség egyik leggyakoribb oka
 • Endometriózis és terhesség
 • Mekkora az esélyünk a babára?
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések