Terhesség

Miért száll le a pocak?

A várandósok számára az utolsó hetek különösen izgalmasak, talán egy kicsit félelmetesek is lehetnek, és természetesen azt figyelik, hogy mikor érkezik végre a kisbaba. Erre utaló jel lehet a has helyzetének megváltozása.
2015. Október 29.

A pocak leszállása tulajdonképpen az a folyamat, melynek során a magzat pozíciója megváltozik, a feje lejjebb kerül a medencébe, elhelyezkedik a szülőcsatorna közelében. A has leszállása, vagyis a magzat elhelyezkedése a medencében általában azt is jelenti, hogy a magzat nem harántfekvésben van.

Ez sok várandós számára igazi fellélegzés lehet, sokkal könnyebbnek, energikusabbnak érezhetik magukat. A pocak leszállása szabad szemmel is jól látható, sőt egyes anyukák még érezhetik is a baba fejét, ha leülnek. Az, hogy pontosan mikor száll le a pocak, egyénenként eltérő, de nagymértékben függ attól is, hogy hányadik gyermekével várandós a kismama.

Az elsőbabásoknál a pocak leszállása a szülés előtti két hétben történik, de előfordulhat, hogy már négy héttel a szülés előtt lejjebb kerül a magzat. Azoknál a kismamáknál, akik a második vagy többedik gyermeküket várják, lehetséges, hogy csak a szülést megelőző egy-két napban, vagy éppen a vajúdás beindulásakor száll le a pocak.

Szülés előtt nem sokkal leszáll a pocak

Annak, hogy a baba sokkal lejjebb van a hasunkban, kifejezetten kellemes “következményei” is lehetnek, például az, hogy könnyebben kapunk levegőt. Mielőtt leszállna a pocak, a magzat közvetlenül a bordák alatt helyezkedik el, és ahogy növekszik, egyre nagyobb nyomást gyakorol a mellkasban elhelyezkedő szervekre. Sok kismama tapasztal meg emiatt, különösen a harmadik trimeszterben, légzési nehézségeket, fáradékonyságot vagy éppen gyomorégést. A pocak leszállása után a kismamák fokozott étvágyról, könnyebb emésztésről, a gyomorégés csökkenéséről számolhatnak be.

Az igaz, hogy a has felsőbb területein csökken a nyomás, az alsó részén viszont fokozódik. A magzat feje közelebb van a hólyaghoz, jobban nyomhatja azt, ez pedig fokozott vizeletürítési ingerrel jár együtt, emiatt sok kismama az utolsó hetekben folyamatosan pisilni szaladgál. A fokozott vizelési inger is jele lehet annak, hogy a pocak leszállt, a baba feje már a medencében van, így a szülés időpontja is közeledik.

Sajnos, az alsó testtájra fokozódó nyomás azzal is együtt járhat, hogy az arra hajlamosaknál aranyér alakul ki, az emésztés pedig lelassulhat, székrekedés jelentkezhet. Ennek megelőzésére fogyasszunk több folyadékot (igaz, ezzel azt kockáztatjuk, hogy még többet járunk majd pisilni), és rostokban gazdag ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket.

Kapcsolódó cikkeink: