Terhesség

Miért nincs tünete egyes betegségeknek a terhesség során?

Terhesség során számos autoimmun kórkép, mint például a szklerózis multiplex vagy a szemlencse-gyulladás (uveitisz) tünetei megszűnnek vagy jelentősen javulnak. Egy nemrégiben megjelent tanulmány magyarázatot szolgáltat erre a jelenségre.
2010. Július 16.

Terhesség során az immunrendszer sejtjeiben csökken a piruvát-kináz nevű enzim működési aktivitása – olvasható Howard R. Petty és Roberto Romero kutató tanulmányában, amely az American Journal of Reproductive Immunology számában jelent meg.

A normálisan működő immunválasz függ a piruvát nevű vegyülettől, hatását tekintve fokozza a kalcium által szabályozott molekuláris folyamatokat.

A közleményben arra is rámutatnak, hogy az enzim szintje alacsonyabb a szövődménymentes terhesekben, mint a veszélyeztetett (például preeklampsziás) terhesekben, vagy gyulladásos betegségek esetén. Az újonnan felfedezett mechanizmus egy olyan új utat ír le, amelyik a kezelések célpontja is lehet.

“Olyan új gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti, amely finoman szabályozza a piruvát-kináz aktivitását, megváltoztatva a terhesség során az immunrendszer működését” – nyilatkozta Petty. Így a preeklampszia mellett a reumatoid artritisz, az I-es típusú cukorbetegség és az uveitisz esetleg hasonló típusú gyógyszerekkel lesz majd kezelhető. Petty szerint ez egy olyan anyagcserefolyamat, amely két jellemzővel is bír. Csökkenti a normál immunműködését, hogy az apai fehérjéket is tartalmazó magzat ne lökődjön ki, ugyanakkor támogatnia kell a magzat sejtjeinek szaporodását.

A piruvát-kináz aktivitása, és ennek eredménye a piruvat mindkét működést ellátja-fokozza a sejtnövekedést, miközben megváltoztatja az immunrendszer működését. Miután a piruvát-kináz aktivitás gátolt terhesség alatt, a sejtek anyagcseréje fokozódik, így megnő a zsírok, szénhidrátok, aminosavak és egyéb anyagok termelése, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtnövekedéshez. A kalcium fokozza a citokinnek nevezett közvetítő molekula termelését. Amikor a piruvát szint csökken terhességben, a kalcium közvetítette jel is csökken, így az immunműködés megváltozik, más lesz, mint nem terhes állapotban.

“A fenti mechanizmusba beavatkozva megtarthatjuk a terhesek immunválaszát, ám egy olyan szinten, ami még nem támadja meg a magzatot” – magyarázta Petty.

A kísérletbe 21, terhessége harmadik harmadában lévő terhest, 25 preeklampsziás nőt és egy nem terhes kontroll csoportot vontak be. A preeklampsziás nők magasabb enzimszintjei alátámasztják az elméletet. A preeklampszia hasonlít a gyulladásos betegségekre. Ha nem csökkentjük a piruvát szinteket, a gyulladásos betegségek súlyosbodnak. Petty szerint a jövőben korai terhességben mérhetnénk ezen enzimek szintjét, megjósolva a preeklampszia és egyéb szövődmények valószínűségét, az új gyógyszerekkel pedig gyógyítani is tudjuk majd ezeket.

Forrás: Medipress