Terhesség

Miért nem jön a kistesó? A nyomozás első lépései

Sok oka lehet annak, hogy késik az újabb gyermekáldás. Megmutatjuk, hogy nyomoz a szakember, ismerd meg az első lépéseket!
2011. November 14.

Ha csak pár percig gondolkodsz, szinte biztos, hogy legalább tíz okot fel tudsz sorolni, ami a késlekedő gyerekáldásért felelős. Segítsek? Későre tolódott gyerekvállalási életkor, hormonális fogamzásgátlás utóhatása, művi abortuszok szövődményei, dohányzás, szűk férfinadrág, környezetszennyezés, egyoldalú táplálkozásból fakadó vitamin és nyomelemhiány, stressz, szorongás a karrier miatt, párkapcsolati bizonytalanság. Természetesen előfordulhat, hogy egy párt a fent leírt összes hátrány érint, mégis könnyen összejön a baba. Mert ugye az a megállapítás is érvényes, hogy „akinek méhe és petefészke van, az teherbe is eshet”. De van olyan pár, ahol csak egy okot találnak, vagy egyet sem, és mégis több évig húzódik, míg szakemberek, beavatkozások, gyógyszerek segítségével megfogan a baba. A hormonális rendszer, a nemi szervek működése és maga a fogantatás ugyanis hihetetlenül bonyolult. A természet igyekszik többszörösen bebiztosítani az utód túlélését. Ha úgy tűnik, hogy hiba van a gépezetben (a génekben, az anyai szervezetben, a környezetben), könnyen visszavonulót fúj. Ma már nem élünk természetes körülmények között. Hormonális rendszerünk a mai divatnak megfelelő, diétával fenntartott soványságot is éhezésnek tekintheti. Éhínségbe pedig nem enged kisbabát születni. És ez csak egyetlen példa a sok közül…

Keress szakembert!

A fentiekből talán érezhető, hogy egyáltalán nincs egyszerű dolga annak, aki segíteni szeretne egy meddő páron.

– A kivizsgálást végző team 40%-ban a nőnél, 40%-ban a férfinél, 20%-ban mindkettejüknél talál eltérést – mondja Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánlklinika Meddőségi Centrumának vezetője – Az orvostudomány mai lehetőségei mellett hiba egyszerűen a nő kezébe nyomni egyetlen receptet, hogy ezt váltsa ki, szedje be, és meglesz a baba. Sajnos nem egy levelet kapok internetes tanácsadó oldalamra, amiből kiderül, hogy egy általános nőgyógyász egy-két vizsgálatra alapozva évekig „kezeli” a meddő párt sikertelenül. A több éves kilátástalan küzdelem komoly lelki teher, és csökkenti a teherbeesés esélyét is, hiszen a biológiai óra ketyeg. Sajnos kevesen értik meg, hogy ez egy külön szakma, a meddőség problémájával a legjobb meddőségi centrumba menni. Ahogy egy értékes autóval jól felszerelt márkaszervizbe, nem ahhoz a kedves mesterhez a sarkon….

Alapvizsgálatok

Minden meddőségi centrum rendelkezik bizonyos alapkivizsgálási protokollal, vagyis meghatározza, hogy mikor és milyen vizsgálatokat kell elvégezni a központhoz forduló párnál.

– Az alapvizsgálatokkal hat héten belül végzünk. Ekkor kapunk teljes képet arról, hogyan folytassuk a kezelést. Ha valakinek a hat hét soknak tűnik, a magyarázat az: a női ciklus több pontján ellenőriznünk kell a hormonszinteket, több időigényes baktériumtenyésztés és vérvizsgálat is szerepel a protokollban. Az első találkozás alkalmával részletesen megbeszéljük az előzményeket, ha vannak más intézményből leletek, azokat is átnézzük. Ezután megbeszéljük a szükséges vizsgálatok menetrendjét.

Kórokat keresnek

Minden egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálattal kezdődik, amit hüvelyi ultrahangvizsgálattal egészítenek ki. Az orvos kíváncsi a méh, méhszáj, méhnyak állapotára, hüvelykenetet vesz, ebben baktériumot, vírust keresnek majd, és méhnyakrák-szűréshez is leveszi a szövetmintát. Vizeletmintát is kérnek, a húgyúti fertőzések kiszűrésére. A belső és külső nemi szervek fertőzöttsége – még tünetmenteség esetén is – hátráltatja a fogamzást. Több vérvételre is sor kerül. A ciklus harmadik és huszonegyedik napján hormonszintet mérnek, ebből megállapítható, hogy van-e peteérés, és hogy gátolja-e más hormonális probléma a fogamzást. A vérből különböző vírusok jelenlétére, vagy már lezajlott betegségekre is lehet következtetni. Ehhez hasonlóan a férfi kivizsgálása is megkezdődik, ő is átesik a vér-, és vizeletvizsgálaton, de nála ejakulátumból is készítenek tenyésztést, keresik a kórokozókat. Természetesen spermiogram is készül: a spermiumok számát, alakját és mozgékonyságát vizsgálják.

Jó formában?

Mindenképpen meg kell vizsgálni az anatómiai viszonyokat: milyen állapotban van a méh, a petevezetők, vannak-e miómák, polipok, összenövések. Ezek felett nem lehet átsiklani. A mai sebészeti technológiák lehetővé teszik, hogy kíméletes eljárással „tegye rendbe” az orvos a méhet, de sajnos ez még nem áll minden sebész rendelkezésére. A méh és a petevezetők vizsgálatára több módszer is létezik. A méhűri tükrözés a leghatékonyabb, legpontosabb. Ennek során egy vékony szondát vezetnek a méhüregbe, melybe üvegszáloptikás fényforrást és kamerát lehet vezetni.

– Amikor ezt a vizsgálatot végzem, egy másik világba csöppenek – mondja Fülöp doktor. – Olyan, mintha egy akváriumba néznék be, mindent tisztán látok. Hiszteroszkópiás vizsgálatnál azokra az elváltozásokra is fény derülhet, amelyeket más eszközökkel soha nem fedeznénk fel. Ha elzáródásra bukkanok, vagy más elváltozásra, a szondába vezethető eszközökkel azonnal elvégezhetem az operációt. A vizsgálat tehát terápia is egyben.

Férfi dolgok

A vér-, vizelet- és spermavizsgálaton túl az andrológus megvizsgálja a nemi szerveket. Itt is létrejöhet gyulladás, elzáródás, de nem ritka a herevisszeresség sem, ami csökkentheti a termékenyítőképességet. Az orvos a leletek alapján hormon-, nyomelem- vagy vitamintartalmú készítmények szedését, illetve műtéti kezelést javasolhat.

– A férfiak többsége kínosan érzi magát a vizsgálatok során- sóhajt együttérzően az orvos.- De sajnos ezt nem lehet megúszni: az esetek negyven százalékában a férfi, húsz százalékában pedig a pár mindkét tagja hordozza a meddőség okát. Nem engedhetünk… Tudjuk, hogy nagyon nagy diszkrécióra van szükség ebben a helyzetben, ezt megpróbáljuk megteremteni. Szerencsére ma már a nem túl régen reménytelen esetnek számító helyzetekben is számíthatunk sikerre. Ha csak egyetlen egy hímivarsejtet sikerül herebiopszia segítségével kinyernünk, azt be tudjuk ültetni a petesejtbe, és végül megszülethet a kisbaba. Természetesen ez talán a legbonyolultabb eset. Ennél sokkal egyszerűbb megoldások is vannak, a kezelést minden esetben a párra hangoljuk.

Megértjük, ha kíváncsi vagy a továbbiakra, hiszen itt csak a „nyomozást” mutattuk be ebből az izgalmas, nehéz, de végül többnyire csodálatosan végződő történetből.A folytatásról többek között ebben a cikkben olvashatsz.

Miért nem jön a kistesó? A nyomozás első lépései

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

/>

Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum