Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért késik a kistesó?

2012. július 18. | Frissítve: 2017. március 6.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon meddig tart a szoptatás fogamzásgátló hatása? Elképzelhető, hogy másfél éves gyerek esetében is akadályozza a terhességet? A szülész válaszol.

Szoptatom másfél éves lányomat, nem is nagyon szeretnénk még abbahagyni, de azt gyanítom, ez lehet az oka, hogy nem esem teherbe. Igaz, a menstruációm sem tért még vissza, de úgy tudom, a szoptatás csak akkor fogamzásgátló hatású, ha a baba fiatalabb félévesnél, és kizárólag szopik. Hogyan segíthetnénk elő természetes módszerekkel, hogy jöhessen a kistesó?
Szoptatás alatt nem olyan egyszerű a termékenység jeleinek megítélése, de valóban igaz, hogy ekkora gyerek szoptatása már nem jelent biztos fogamzásgátlást. Ha tojásfehérjeszerű folyást tapasztal, és úgy érzi, vastagabb, erősebb lett a hüvely fala, az erősödő ösztrogéntermelésre utal. Azt azonban nem lehet kikövetkeztetni ezekből a jelekből, hogy mikor lesz, vagy lesz-e egyáltalán tüszőrepedés.

Miért késik a kistesó?

Ezt csak utólag tudhatja meg: ha volt tüszőrepedés, de a petesejt nem termékenyült meg, menstruálni fog. Mivel már az első menstruáció előtt teherbe lehet esni, különösen figyelni kell ilyenkor a terhesség lehetséges jeleire, az aluszékonyságra, a gyakori pisilésre, az érzékennyé váló mellbimbóra. És hogy mivel segítheti mindezt elő? Tapasztalataim szerint a környezetváltozás, nyaralás olyan alkalom, amely - a hétköznapok rutinját megszakítva - elősegíti a peteérést és a fogamzást.
Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések