Terhesség

Miért jön fel terhesség alatt a gyomorsav?

Főleg a terhesség végén, a harmadik trimeszterben jelentkezhet a gyomorsavtúltengés. Miért jelentkezik és tehetünk-e ellene bármit?
2017. Június 22.

Miért jön fel terhesség alatt a gyomorsav?

Sok kismamának okoz problémát, hogy a terhesség végén a növekvő méh felnyomja a rekeszizmot, ezzel a gyomor helyzetét megváltoztatja, ami így vízszintes helyzetbe kerül. A gyomorsav könnyen visszaáramlik a nyelőcsőbe, maró érzéseket okozva. Kedvezőtlenül befolyásolja a pihenést is, sokan csak ülő helyzetben tudnak aludni. A másik kiváltó ok lehet, hogy a sárgatesthormon hatására a nyelőcső és a gyomor közötti izom elernyed.

Gyakori étkezéssel, egyszerre kevés táplálék bevitellel, a fűszeres, zsíros ételek kerülésével, a kávé, szénsavas italok kiiktatásával enyhíthetjük a panaszokat.

Csökkenti a panaszokat ha kefírt, joghurtot, sárgarépát, spenótot, almát, banánt, sovány húsokat, pirítóst, lágy tojást, főtt tésztát eszik a kismama.

Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol című könyvében reszelt nyers krumpli kifacsart levét javasolja gyomorégés ellen. Sok kismamának magvakkal enyhíti a gyomorégést, elsősorban mandula és kesudió fogyasztásával.

A szülést követően a panaszok teljesen elmúlnak.

Kapcsolódó cikkeink: