Terhesség

Miért éppen tészta?

Táplálkozásunk alapját a gabonából készített ételek alkotják. A száraztészta előnye, hogy rendkívül hamar, különösebb főzési ismeretek nélkül is boldogulhatunk vele, és rendkívül sokféle lehetőség közül választhatunk, már ami a további ízesítést illeti.
2007. Szeptember 06.

Paradicsomos szarvacskák

Lehetőleg frissen fogyasszuk, melegítve már nem az igazi!

Lobogó sós vízben főzzünk meg egy bögrényi szarvacskatésztát a csomagoláson megadott idő alatt – ez az alapanyagtól függően más-más lehet. Nem jó, ha túlságosan szétfőzzük! Közben mártsunk forró vízbe három nagyobbacska paradicsomot, és húzzuk le a héját. Fagyasztott paradicsomot is használhatunk, miközben felenged, egyszerűen meghámozhatjuk. Vágjuk kis darabokra a húsát, és tegyük félre a levével együtt. Mossunk meg és vágjunk kis kockákra egy kövér kaliforniai paprikát és egy kicsi cukkinit. Tisztítsunk meg és zúzzunk péppé két gerezd fokhagymát. Melegítsünk meg lábaskában egy evőkanál olívaolajat, és tegyük bele a fokhagymát, majd a paprika- és cukkinikockákat. Szórjuk meg friss, fagyasztott vagy szárított bazsalikommal, és kevergessük három-négy percig. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk meg egy picit jódozott sóval, majd forraljuk össze egy pillanatra. Időközben elkészül a tészta. Öntsük le róla a vizet, majd ha lecsepegett, keverjük a tésztát a paradicsomos, paprikás öntethez. Ekkor már nincs szükség további főzésre, a zöldségek megőrzik finom, nyers ízüket és vitamintartalmukat. Néhány friss bazsalikomlevélkével és reszelt parmezán sajttal megszórva fogyaszthatjuk.

Tejszínes tészta sajtos répácskákkal

A sajtos sült répa még azoknak is ízlik, akik amúgy tartanak a főtt répa ízétől!

Négy szép sárgarépára lesz szükségünk: hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk hosszában ketté mindegyiket. Keverjünk össze 5 deka reszelt Pannónia sajtot 5 deka villával széttört feta sajttal, egy kávéskanál mézzel és fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval. Osszuk a masszát négyfelé, és kenjük a répák vágási felületére. Csavarjuk őket egyenként étolajjal bekent alufóliába, és tegyük 200 Celsius-fokosra előmelegített sütőbe harminc percre. Amíg sül, főzzünk meg sós vízben egy bögrényi száraztésztát. Olvasszunk meg egy lábasban 2,5 deka vajat, keverjünk hozzá egy púpozott kávéskanálnyi curryt, késhegynyi fehér borsot, egy teáskanál szójaszószt, fél deci százszázalékos narancslevet és másfél deci főzőtejszínt. A lecsepegtetett tésztát szórjuk a tejszínes szószba, melegítsük meg, de ne forraljuk! A sajtos répákkal együtt tálaljuk.

(kétszemélyes adagok)

Forrás: Kismama magazin