Terhesség

Mi az a terhességi naptár?

A terhességi naptár fontos és érdekes tájékoztatást ad a kismamának arról, hogy hányadik terhességi hétben, melyik harmadban jár, a magzat növekedéséről és a kismama testi-lelki változásairól.
2016. Május 24.

Mi az a terhességi naptár?

A terhesség 280 napjának magzati és anyai változásait követhetjük nyomon a terhességi naptár segítségével. A terhesség kilenc hónapját hetekre és trimeszterekre szokás felosztani: három trimesztert különböztetünk meg és ezen belül 40 hetet. Lássuk a főbb jellemzőket!

Az első trimeszter

Az utolsó menstruáció első napjától a 12. hétig tartó időszakot nevezzük első trimeszternek. Ez az embrionális fejlődés szakasza. A progeszteron hormon hatására a méh fala felkészül az embrió befogadására. A beágyazódás történhet észrevétlenül, de pici vérzéssel, hasi görcsökkel is járhat. Ekkor alakul ki a méhlepény, a köldökzsinór.

A külvilágnak ekkor még nem nyilvánvaló a terhesség ténye, mivel a méh mérete még nem akkora, hogy ez a várandós anya környezetének egyértelmű legyen, bár az első trimeszter végére sok nőn látszik, hogy gyermeket vár.

Viharos időszaknak is szokás tartani az első 12 hetet: reggeli émelygés, hányinger, hányás sokaknál előfordul (korántsem mindenkinél!), mellfeszülést, mellérzékenységet és mellnövekedést tapasztalhatunk. A hangulatingadozások időszakai is ez, a félelmek, a furcsa álmok, a tudattalan felszínre kerülése jellemző a kismama hangulatára.

Sokakat gyötör szinte egész napos fáradtság, sok alvásra, pihenésre van ilyenkor szükség.

A magzat hatalmas változásokon megy keresztül: minden fontos szerve ekkor alakul ki. A trimeszter végére a magzat egyre inkább kezd hasonlítani az újszülöttre, van orra, álla, szopja az ujját, sóhajtani tud és képes a fejét előre és hátra mozgatni.

A második trimeszter

A legnyugodtabb időszaknak is nevezik a 12. és 24. hét közötti időszakot. Igazi energikus időszak ez, megnő a szexuális étvágy és megjelennek a látható terhességi jelek is: látványosan megnő a has és a súlygyarapodás is beindul. A 20. hétre a méh eredeti méretének akár húszszorosára is megnő. Ebben az időszakban az anya már biztosan érzékeli a magzatmozgást.

Sokan ekkor már -ha szeretnék -, megtudhatják a baba nemét.

Erre a trimeszterre elmúlnak a terhesség negatív tünetei: a hányás, fejfájás, fáradékonyság. A második trimeszter végére a magzat nagyjából négyszer akkora, mint az előző harmad végén volt, vannak már hangszálai, és egyre aktívabban mozog, rugdos, forog és csuklik is.

A harmadik trimeszter

Egyre jobban érezni a terhesség végét: a megnövekedett súly, a szinte napról-napra növekvő magzat és has egyre nehezebbé tesz teljesen hétköznapi dolgokat is, mint pl. a körömvágás.

Megkezdődik a fészekrakás: a babás holmik beszerzése, a lakás babára szabása, a szülésre való lelki-testi felkészülés.

Megjelenhet az előtej vagy más néven kolosztrum: egy sárgás, a mellből szivárgó folyadék.

Kellemetlen terhességi tünet ekkor az ödéma, amivel sok kismama találkozik, és kismértékben teljesen természetes állapot. A légzés egyre nehezebb, a légszomj sem ritka, és gyomorégéstől is sokan szenvednek.

A baba, ha a 37. héttől megszületik, már nem számít koraszülöttnek. A magzat súlya rohamosan gyarapodik – akár 28 grammot is hízhat naponta. A harmadik trimeszterben a magzat egyre többet és egyre erőteljesebben mozog, olyannyira, hogy a külvilág is megfigyelheti azt.

Ez csak egy rövid összefoglalása volt a terhesség három harmadának. Ha részletesebbe is kíváncsi vagy a terhesség 40 hetére, akkor a Babaszobán hétről-hétre nyomon követheted.

Kapcsolódó cikkeink: