Terhesség

Mi az a baby-brain?

Baby-brain vagy placenta-agy, nem túl hízelgő fogalmak. Így nevezik a várandós édesanyákra jellemző szétszórtságot. Már ha egyáltalán van ilyen.
2016. December 01.

Placenta-agynak vagy baby-brainnek hívják azt a jelenséget, amikor a nőknél a terhesség alatt rövidtávú memóriazavarok léphetnek fel. A szétszórtság sok mindenre kiterjedhet, a napi teendőkben mutatkozik meg: munkahelyi és otthoni feladatok elfelejtésében. Persze az is lehet, hogy a terhesség vége felé a kismama egyszerűen túl fáradt ahhoz, hogy a terhesség mellett más valamire is koncentrálni tudjon. Vagy csak arról van szó, hogy már semmi más nem jár a fejében, mint a kisbaba születése.

Pár éve ausztrál kutatók elvetették azt a feltételezést, mely szerint a terhesség és a gyermekszülés rontja a nők gondolkodási képességét. A kutatás szerint, amelyet a New Scientist című szaklapban publikáltak, csak mítosz a „baby brain” néven ismert jelenség, vagyis az, hogy a terhesség végére összezsugorodik a kismamák agya. Valójában az édesanyák a terhesség révén több szempontból is sokkal jobb munkaerővé válnak.

A gyermekszülés következtében kifejezetten javul az agyműködés, ami nagyobb érzelmi rugalmassághoz vezet, és ezáltal a félénk nőket domináns erővé változtatja a munkahelyen.

A kutatók azt írják cikkükben, hogy az édesanyák agya a terhesség során hihetetlen változásokon esik át. A szakértők kimutatták, hogy a gyermekszülést követően nagyobb méretűvé és teljesítményűvé válik, mint korábban.Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportjának 20 éves, az egészségről és az öregedésről készített populációs tanulmánya egy női csoport tagjainak mentális működését elemezte a terhesség előtt és alatt, valamint az anyaság korai szakaszában.

Semmilyen különbséget nem találtunk a nők között a terhesség vagy az anyaság előtt és után, de nem mutattunk ki különbséget a szülő, a terhes, illetve a gyereket nem vállaló nők között sem” – nyilatkozta Helen Christensen, a tanulmány vezető szerzője.

A nőkkel memória és kognitív gyorsasági teszteket végeztettek nyolc év alatt három alkalommal a Path Through Life (Életút) című tanulmány keretében. A vizsgálatsorozat egyébként 20 éven keresztül figyelte 7500 véletlenszerűen kiválasztott ausztrál lakos mentális egészségét.

Bár a kísérlet kimutatott bizonyos korlátozott mértékű hatást a kognitív sebességre vonatkozóan a terhesség késői szakaszában, Christensen azonban azt állítja, az eredmények azt igazolják, hogy a terhesség és a gyermekszülés nem gyakorol maradandó hatást a nők mentális képességeire. A kutató szerint az emberek hajlamosak a terhességre fogni azokat a normális emlékezet-kihagyásokat, amelyek egyébként is akármikor megtörténhetnek velünk.

Forrás: babaszoba.hu/Medipress