Terhesség

Mennyi magnéziumra van szükség a terhesség alatt?

Várandósságod alatt szervezetednek számtalan vitaminra és ásványi anyagra lesz szüksége, így többek között magnéziumra is. Miként pótolhatod növekvő magnézium szükségletedet?
2016. Január 28.

Figyelmeztető tünetek

Ingerlékenység, fáradékonyság, lábgörcs és különféle izomgörcsök, a has keményedése és alhasi fájdalmak- mind-mind arra figyelmeztetnek, hogy magzatod egészséges fejlődéséhez és a te egészséged megőrzéséhez is elengedhetetlen, hogy odafigyelj magnézium-bevitelre.

Szervezetednek magnéziumra van szüksége!

De miként pótold a növekvő szükségletet? Magnéziumhoz természetes forrásokból is hozzájuthatsz: nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot a búzakorpa és a búzacsíra, de a különféle olajos magvak (mandula, dió, mogyoró) és hüvelyesek fogyasztásával is bejuttathatsz ebből az ásványi anyagból a szervezetedbe. Jó, ha tudod, hogy a különféle terhesvitaminok is tartalmaznak magnéziumot, igaz ezek csak csekély mértékben.

Fiziológiás magnéziumhiány

Tihanyi András A teljesítményfokozó sporttáplálkozás (2012.) című könyvében megemlíti, hogy magnéziumból napi kb. 300-350 mg-ot igényel szervezetünk, de a várandósság előrehaladtával ez a mennyiség megemelkedhet, s akár 450 mg-ra is szükséged lehet. Így sajnos nem biztos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozással hozzá tudsz jutni a számodra szükséges mennyiséghez.

Szakértők nem véletlenül használják épp ezért a fiziológiás magnéziumhiány kifejezést a terhességi időszakra. Ez ellen csak úgy tehetsz, ha orvosod segítségével megkeresed a számodra is megfelelő magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőt illetve magnéziumpótló-készítményt.

Az a fránya vádligörcs

Ugye ismerős ez a kevéssé sem áldott állapot? A többnyire éjszaka jelentkező lábgörcs illetve zsibbadás esetén kifejezetten ajánlott a magnézium pótlása. Vizsgálatok bizonyítják ugyanis, hogy a magnézium jelentősen csökkentheti ezt a kellemetlen fájdalmat, csakúgy, mint az egyéb izomgörcsöket. De a magnézium nem csak erre a problémára nyújt megoldást számodra.

Hangold fel magad magnéziummal!

Aki átélte már a gyerekvárás örömét, tudja jól, hogy a kellemetlen testi tüneteken túl, hangulatunkban is érezzük azt a változást, amit ez a másállapot okoz. Fáradékonyság, gyengeségérzet éppúgy jelentkezhet a kilenc hónap során mint ingerlékenység, vagy szélsőséges esetben szorongás és depresszió is. Megoldást nyújthat számodra, ha fokozottan figyelsz a magnéziumpótlásra.

Ha lehangolt, fáradt, esetleg depressziós vagy, valószínűleg több magnéziumra van szükséged!

Ha komoly baj van

Ha nem juttatsz be elegendő mennyiségű magnéziumot szervezetedbe, akkor sajnos a fentieknél komolyabb problémával, a méhösszehúzódással is szembe találhatod magad. A köznyelvben csak keményedésnek hívott tünetek sajnos korai fájásokhoz, és akár koraszüléshez illetve vetéléshez is vezethetnek. Ilyenkor igen nagy jelentősége van a magnéziumpótlásnak, melyet orvosod javasolhat számodra.

Mikor ajánlott még a magnéziumpótlás?

Vannak olyan kóros állapotok, amikor kifejezetten fontos a magnézium adása: ha korábban spontán vetéléseid voltak, ha ikreket vársz, vagy toxémia áll fenn várandósságod alatt, illetve ha fenyegető koraszülés veszélyeztet benneteket. Ha szülés alatt rángógörcs alakulna ki, szintén indokolt a magnézium adása a kismamának.

Ne feledd!

Magzatod egészséges fejlődéséhez is gondoskodnod kell a magnézium-bevitelről, és a szoptatás alatt is gondosan ügyelj a megfelelő ásványianyag-pótlásra!

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is: