Terhesség

Méhlepény vacsorára?

Az emberi placenta fogyasztása Kínában évszázados hagyományokkal bír, s már nemcsak nyersen, sütve, főzve eszik, hanem kapszula formájában is.
2009. Augusztus 07.

Egy vizsgálat szerint 250 jüant (36 dollár) kérnek egy placentáért, annak ellenére, hogy az egészségügyi minisztérium 2005-ben betiltotta a kereskedelmet – számolt be a Global Times napilap.

“Rengeteg tápanyag van benne, és jót tesz az egészségnek” – mondta egy Kong vezetéknevű orvos, aki 2006-ban vonult nyugállományba az egyik Heilongjiang tartománybeli kórház szülészeti osztályáról. “Többször is fogyasztottam már” – tette hozzá.

Miért olyan “egészséges” a méhlepény?

A placentában található értékes tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok közül a vas és B12-vitamint kell kiemelnünk. Állítólag ha a szülő nő fogyasztja el, akkor könnyebbé teszi a szoptatást és csökkenti a szülés utáni depresszió esélyét.

Kapható dehidratált állapotban, kapszulás formában, sokan isszák gyümölcsturmix révén, de léteznek speciális receptek is az extrém ételhez.

Kínában egyesek azt gondolják, hogy a méhlepény növeli a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és különösen jó hatású a megromlott egészségi állapotú embereknek.

“Ha az anya nagyon egészséges, és fiúcsecsemőt szül, aki az elsőszülöttje, akkor a placenta ára nő” – állítja egy neve elhallgatását kérő vásárló.

Az East Asia Economic and Trade News napilap egyik tudósítója placentavásárlónak adta ki magát, és kiderítette, hogy a Jilin tartományban működő Jilin Nőgyógyászati és Szülészeti Kórház bőséges utánpótlást kínál. A Global Times beszámolója szerint előzetes megbeszélések után a tudósító egy előre megbeszélt időpontban egy fekete nejlonzacskóban megkapta a véres méhlepényt.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi lesz a méhlepénnyel?
  • Mi történik odabent? – A petesejttől a magzatig
  • Forrás: Medipress